latinica  ћирилица
10/10/2015 |  12:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Астероид ширине 2,6 километара приближио се Земљи

Астероид величине 2,6 километара прилиближио се Земљи, а научници очекују да ће у наредна 24 сата, проћи поред ње на разадљини од 25 милиона километара, што је мало према космичким стандардима, саопштила је НАСА.

Небески објекат, назван астерорид 86666 (2000 ФЛ10) представља један од највећих који ће у новијој историји пролетјети поред земље. Он тренутно путује свемиром, брзином већом од 64.000 километара на сат, преноси Раша тудеј.

Тачна величина објекта није позната, али би према процјенама, ширина могла да буде око 2,6 километара.
Стручњаци кажу да је та величина довоља, да се сматра потенцијално опасним објектом, јер уколико би погодио нашу палнету, то би било исто као да више хиљада атомских бомби експлодира одједном и који би могао да убије милионе људи.

Већи су изгледи да би непожељни гост могао да удари у океан, него у копно, што би могло огромне количине воде да пошаље у атмосферу и изазавати огроман цунами и огромне поплаве.

Сунчева свјетлост би могла бити блокирана годинама, облацима прашине, прљавштине и воде, што би проузорковало вјештачку зиму, па би многе врсте могле да изумру.