latinica  ћирилица
06/10/2015 |  21:50 | Аутор: Агенције

Одржана највећа војна вјежба Хрватске војске

Више од хиљаду припадника Оружаних снага показало је спремност у до сада највећој и најопсежнијој војној вјежби Хрватске војске.
Војна вјежба у Хрватској - Фото: HRT
Војна вјежба у ХрватскојФото: HRT

Одржана је на двије локације: копнени дио на војном полигону у Слуњу, а поморска вјежба на Дугом отоку. Уз копнено, ваздухопловно и морско ратовање, ново је доба донијело још једно - оно у виртуалном простору.

Први пут након 21 годину Хрватска морнарица лансирала је ФБС 15 ракету с брода, уз интегрално дјеловање топова на мору, што показује да је ХРМ, уз силне послове обалске страже, спашавања на мору, операције у борби против пирата те провођења операције Аталанта, способна и у борбеној операцији заштитити териториј Хрватске и уништити сваки циљ на мору и на земљи, и то на удаљености од 80 километара с вјеројатношћу погађања већом од 98 посто.

У вјежби су учествовали припадници копнених снага, ратне морнарице, ваздухопловства, логистичке подршке, специјалних снага, дијелова јединица за подршку Главног штабу Оружаних снага Хрватске и Главног штаба, а министар обране Анте Котромановић и начелник Главног штаба ОС РХ генерал  Драго Ловрић у обраћању учесницима вјежбе у Слуњу рекли су да је то највећа војна вјежба од Домовинског рата те да су судионици показали да су спремни за обрану Хрватске и за војне мисије у свијету.