latinica  ћирилица
05/10/2015 |  21:51 | Аутор: Агенције

Дјеца морају да доручкују

Доручак је неприкосновен, јер дјеци даје потребну дозу енергије на почетку дана, побољшава памћење, доприноси бољем расположењу и разумијевању градива у школи.

Одрасли често прескачу доручак, журећи на посао, односно први оброк им је само кафа. Истраживања показују и да многе мајке дјецу шаљу у школу без доручка, рачунајући да могу да издрже до прве ужине. Ипак, за малишане у развоју та навика може да буде погубна. Доручак је неприкосновен, јер им даје потребну дозу енергије на почетку дана, побољшава памћење, доприноси бољем расположењу и разумијевању градива. Дјеца и тинејџери који прескачу или одлажу први оброк имају лошије резултате на тестовима, а ужина никако није замјена за доручак или ручак.

Исхрана би увијек требало да буде уравнотежена и разноврсна, а посебно у периоду развоја, јер је потребно много намирница да би се задовољила све потребе организма. За нормално функционисање, важне су подједнако бјеланчевине, масти и угљени хидрати, као витамини и минерали.

Угљени хидрати у исхрани дјеце и младих требало би да буду заступљени са 50 до 60 процената, посебно код оних који се баве спортом. Оброк богат угљеним хидратима требало би да се једе два до четири часа прије тренинга, док се ужина у виду банане препоручује сат времена прије физичке активности. Ово правило важи и за професионалне спортисте, као и за рекреативце. Осим банане, намирнице које се лакше варе су житарице (мусли) или интегрални кекс.

Бјеланчевина би током дана требало да буду заступљене у јеловнику 10 до 15 одсто, јер су неопходне за раст и обнављање ткива. Најбољи извори су млијеко и млијечни производи, риба и јаја, а биљног порекло махунарке, житарице и сјеменке.

Масти су важан извор енергије, а истовремено олакшавају и апсорпцију витамина топљивих у мастима - А, Д, Е и К. Од намирница су посебно вриједни пуномасно млијеко, сир, путер и свињска маст, течна уља, међу којима је најздравије хладно цијеђено маслиново.

Витамини и минерали су изузетно важни за имунолошки систем и цјелокупно здравље организма. Највише их има у воћу и поврћу, па је важно да их дјеца и млади уносе кроз пет оброка дневно. Хранљива ужина може да буде чаша свјежег сока, комад воћа или чинија салате.

Течност је неопходна за добро функционисање ћелија. Важно је да најмлађи попију најмање пет великих чаша воде дневно. У супротном, могу осјетити главобољу, поспаност и умор. Када осјете жеђ, значи да је организам већ дехидрирао, зато би требало да течност надокнађују благовремено. Она дјеца која немају изражену потребу за водом могу да пију млијеко и природне воћне сокове.