latinica  ћирилица
04/10/2015 |  20:22 | Аутор: РТРС

Избјеглице журе према Мађарској због најава о затварању границе (ВИДЕО)

У Хрватску је од почетка избјегличке кризе ушло 109.000 избјеглица, саопштено је из Министарства унутрашњих послова ове земље. Сви они смјештају се у привремени прихватни центар Опатовац, а тамо их је тренутно око 600.
Хрватска полиција са избјеглицама - Фото: ТАНЈУГ
Хрватска полиција са избјеглицамаФото: ТАНЈУГ

Избјеглице се убрзано превозе према граници са Мађарском због најава да би та земља данас могла да затвори своју границу са Хрватском.

Довршава се жичана ограда висине три и по метра код граничног прелаза Барањско Петрово Село - Беременд и уз границу у Подравини, у општини Гола и код Ботова.

Пред најављено затварање мађарске границе са Хрватском, на стотине миграната стизало је током дана у Барањско Петрово Село аутобусима, а потом су пјешице улазили у Мађарску.

Тамо су их чекали аутобуси који их превозе на сљедећу дестинацију. Све је исто као и протеклих дана, осим што је с мађарске стране границе примјетан повећан број војника са дугим цијевима.

“У Сирији су велики проблеми, сви знају шта се тамо дешава. Тамо не може да се живи, жене и дјеца умиру сваки дан. Морамо да идемо у Европу, у потрази за новим животом”, каже Мурад, избјеглица из Сирије.

Његов сународник, Махир Ел Халун додаје: “Ако пушите- џихадисти ће вам одсјећи прсте, ако се не молите- одсјећи ће вам главу. Такав је живот са 'Исламском државом'”.

„Четрдесет један километар бодљикаве жице коју су Мађари поставили на граници са Хрватском ништа не значи, јер ниједна жица избјеглице неће зауставити у намјери да се докопају западне Европе”, сматра хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић. Хрватска има план за затварање границе са мађарске стране.

“На оперативној разини постоји договор са словенским колегама. Разумни људи знају да је много боље да се људе транспортира организирано него да они сами покушавају да нађу свој пут. То не овиси ни о Мађарској, ни о Словенији, чак ни о Аустрији, то прије свега овиси о Њемачкој. Док год је Њемачка циљана дестинација у коју највећи број ових људи жели доћи, док год они врше прихват имиграната, до тада нема никаквих разлога да би било ко подузимао такве кораке”, каже Остојић.

А на путу према Њемачкој, мигранти морају да прођу кроз Прешево, гдје је само данас на регистрацију чекало више од 1.000 људи. На повећан број миграната упозорио је српски министар за социјална питања Александар Вулин. Поручио је да ће свима бити обезбијеђена помоћ, али да се неће градити трајни капацитети за њихов смјештај.

“Грађани Србије треба да знају да највећи део, скоро 100 одсто свега што дајемо мигрантима и што градимо, обезбеђујемо из донација и неповратних средстава, да чувамо буџет Србије. Довољно је Србији тешко и без тога. И када не би било тих донација, опет нико не би остао гладан, без лекова, одеће и склоништа”, изјавио је Вулин.

О избјегличкој кризи сутра ће се говорити на регионалном скупу у Београду, гдје се одржава конференција под називом "Балканска рута и избјегличка криза - шта организације цивилног друштва могу да учине? Шта очекивати од националних влада и ЕУ"?