latinica  ћирилица
04/10/2015 |  18:16 | Аутор: Агенције

Албанске кладионице: Коефицијент нула на побједу Србије

На реду је друга рунда двобоја између Албаније и Србије, утакмице која је уствари пуно више од обичног спортског догађаја.
Квалификације за УЕФА ЕУРО 2016: Албанија-Србија (Илустрација: РТРС) -
Квалификације за УЕФА ЕУРО 2016: Албанија-Србија (Илустрација: РТРС)

Албанија у четвртак дочекује Србију у Елбасану и нада се слављу које би им, уз велики тријумф над омраженим спортским и политичким противником, дало чврсту наду у друго мјесто у групи и и директан одлазак на ЕУРО.

Албанија се у групи И налази на трећем мјесту с 11 бодова, бодом мање од Данаца (имају сусрет мање) и три од Португала. Србија је прикована за дно с једним бодом и она нема никакве шансе видјети Француску.

Ова утакмица означена је високоризичном, а једна кладионица у Албанији је дала занимљиве квоте на утакмицу. На побједу Албаније коефицијент је 2.50, на реми је 3.20, а на побједу Србије – нула.

Београдски хаос обишао свијет

Подсјећамо, утакмица Србије и Албаније у Београду прошле године прекинута је након хаоса на терену који су изазвали домаћи навијачи потакнути дроном који је на стадион Партизана донио заставу “Велике Албаније“.

Стефан Митровић је ухватио заставу, а на терену су убрзо били и српски навијачи који су се потукли с играчима Албаније који су побјегли у свлачионицу. Полиција је имала пуне руке посла, а скандал је убрзо отишао свијет и попримио политичке конотације. Наравно, сусрет је и прекинут у 41. минути и више се није наставио.

Резиме свега је, уз срамоту, и казна УЕФА-е. Тако је Србија кажњена одузимањем три бода, с утакмице без навијача и 100.000 евра. Иако је утакмица била регистрована 3:0 за Србију, Спортски арбитражни суд након жалбе албанског савеза пресудио је у корист Албаније и дао јој побједу. То је изазвало жестоке реакције у Србији, сви су полудјели на ту одлуку.

Вриједи нагласити да су албански навијачи огорчени на властити фудбалски савез (ФСА) због мјера које се проводе уочи квалификацијске утакмице против Србије, која се игра 8. октобра у Елбасану. Па су тако домаћини забранили долазак на утакмицу Исмаилу Морини, који је пустио дрон с заставом Велике Албаније

Албанским навијачима смета што им је ФСА забранио да на утакмици буду у црвено-црним бојама које су симбол те државе, а премијери двају држава Еди Рама и Александар Вучић су најавили заједнички долазак на утакмицу у Елбасану.