latinica  ћирилица
04/10/2015 |  13:19 | Аутор: СРНА

Николић: Заборав и негирање истине лоши савезници Балкана

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је данас да су заборав и негирање истине лоши савезници, посебно на Балкану, те истакао да Србија води политику добросусједства, разумијевања и подстицања развоја, уз равноправну сарадњу са свима.
Томислав Николић (Фото: Јарослав Пап) - Фото: ТАНЈУГ
Томислав Николић (Фото: Јарослав Пап)Фото: ТАНЈУГ

На државној комеморативној свечаности посвећеној очувању сјећања на више десетина хиљада ликвидираних у Јајинцима у Другом свјетском рату, Николић је рекао да Србија испуњава своју обавезу да његује историјско сјећање.

- У највише вриједности српског друштва сврставам то што, упркос свему, ми, потомци мученика, стварамо друштво у коме неће бити мржње, које осуђује и санкционише шовинизам и било који облик насиља и које нема освету као свој циљ - рекао је Николић.

Предсједник Србије је поручио да српски народ неће заборавити чињенице поражавајуће за цијело човјечанство, "које би неки да склоне у мрак заборава, а неки да понове без тренутка размишљања".

- Заборав и негирање истине су лоши савезници посебно на Балкану. Данас смо више него икада свесни да морамо да погледамо у прошлост и да је сагледамо у свој њеној сложености - рекао је Николић.

Он је нагласио да Србија данас на добар начин учествује у европским и свјетским збивањима, иако је борба за равноправан положај у свјетској политици тешка и понекад мучна.

- Чека нас још много мука и одрицања да би се Србија сврстала у ред држава које нормално и срећно живе - рекао је Николић.

Он је навео да Србија данас води битку да не дозволи улазак самопрокламоване државе Косова у УН.

- Улажемо огромне напоре да разумне људе у свијету убиједимо да Косово не може да постане члан организације Унеско, да је косовска културна баштина искључиво српска. Ако смо је чували 11 вијекова ми Срби ћемо је чувати и даље, јер је то што се налази на простору Косова и Метохије не чини косовском већ увијек и само српском - рекао је Николић.

Предсједник Удружења Јасеновац Милинко Чекић, који је као дијете био заточен у усташком логору Јасеновац, каже да је српски народ кроз историју цијену опстанка увијек плаћао животима својих грађана.

Подсјећајући да у усташкој Независној Држави Хрватској геноцид није преживјело 74.980 дјеце, а да је у Јасеновцу монструозно уморено 20.514 дјеце, Чекић је рекао да те ране не могу да зарасту.

- Како да зарасте рана када је стално повређују? Не знам да је неко у име оних који су починили геноцид затражио опроштај или да су изречене ријечи кајања од народа у чије је име учињен тај геноцид - рекао је Чекић.

Комеморацији у Јајинцима присуствовали су и представници Скупштине, Владе и Војске Србије, религијских заједница, Националног савјета Рома, Савеза јеврејских општина, чланови дипломатског кора, чланови СУБНОР-а, удружења логораша, потомци страдалих и ратних ветерана.