latinica  ћирилица
04/10/2015 |  09:15 | Аутор: СРНА

Избор или промјена љекара могућа до краја године

Грађани Републике Српске у периоду од почетка октобра до краја децембра имају могућност да промијене свог изабраног љекара породичне медицине, педијатра или гинеколога, без навођења разлога промјене.

Сви који су незадовољни својим докторима или из неког другог разлога желе да промијене љекара требало би да то учине од 1. октобра до 31. децембра, наводи се у саопштењу Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

У овом периоду и процедура промјене је једноставнија, а потребно је да осигураници попуне одговарајуће обрасце код новоизабраног љекара и да их овјере у Фонду.

Код новоизабраног љекара лица могу да остварују здравствену заштиту од почетка наредне године, а ако је новоизабрани доктор запослен у истој здравственој установи као и претходни, није потребно чекати почетак године.

Љекара је могуће промијенити и мимо за то предвиђеног периода, али само у одређеним околностима, односно неопходно је навести оправдан разлог промјене, у складу са правилником који регулише ову област. Разлог за то може бити промјена мјеста пребивалишта или одсуство изабраног љекара у дужем периоду.

Грађани који још уопште нису изабрали свог љекара требало би да то учине у поменутом периоду.

Значајно је да се избор или промјена љекара изврши до краја године, прије потписивања уговора између Фонда и домова здравља за наредну годину, јер од броја регистрованих лица зависи и колико ће који дом здравља добити средстава, те свака накнадна пререгистрација доводи до проблема, првенствено за домове здравља.

За тим породичне медицине грађани могу да се региструју у домовима здравља или у приватним амбулантама породичне медицине са којима Фонд има потписан уговор.

Родитељи дјецу до шест година могу да региструју код изабраног педијатра, а жене старије од 15 година могу да се евидентирају код свог гинеколога и да код њих одлазе директно, без упутнице.

Осигураници могу да се опредијеле за једног од педијатара/гинеколога који раде у здравственим установама у Републици Српској са којима Фонд има потписан уговор о пружању услуга из области гинекологије и педијатрије.

О списковима установа осигураници могу да се информишу у пословницама Фонда, домовима здравља, те на интернет страници Фонда, додаје се у саопштењу.