latinica  ћирилица
02/10/2015 |  13:43 | Аутор: Агенције

Орторексија- када се здрава храна окрене против вас

Опсесија конзумирања само здраве хране због вјеровања да ћете бити здравији назива се орторексија
Здрава храна - Фото: илустрација
Здрава хранаФото: илустрација

Иако звучи невјероватно, орторексија може лоше утицати на здравље човјека.

Када је Кајла Принс напунила 13 година на њеном тијелу се појавио осип. Њена мајка се сјетила да су јој, када је Кајла била беба, љекари рекли да је алергична на соју. До тада Кајла није обраћала пажњу на то шта једе, али је након осипа почела да бира шта ће јести, што је временом прерасло у опсесију конзумирања здраве хране, преноси Гардјиан.

Након што је избацила соју из исхране, Кајла је почела избацивати и прекомјерне масти, шећер...Њена исхрана се заснивала само на хљебу, путеру, воћу и салати.

Како је одрастала њена опсесија здравим начином живота постајала је све већа. Осим строге контроле исхране, редовно је возила бицикл, трчала и тренирала у теретани. Затим је постала и веганка, што јој је изазвало акне због којих се стидјела. Временом је и сама постала фитнес тренер.

Због превелике посвећености здравом начину живота Кајла је постала депресивна. Уписала је и факултет, али није се могла фокусирати на учење. Иако је осјећала да нешто није уреду с њом, никако то није могла објаснити. Такво стање потрајало је све док није сазнала за књигу о орторексији др Стивена Братмана. Он је први још 1997. године "сковао" термин орторексија, што означава жељу за исправним начином исхране, која постаје опсесија.

Орторексија тренутно није призната као клиничка дијагноза. Због све израженије свијести о здравој храни расте и број вегана и оних који избацују глутен из прехране. То су разлози све већег броја пацијената са симптомима орторексије. Иако постоје стручњаци који сматрају да се орторексија треба званично признати као дијагноза и као таква се третирати, постоје и они који сматрају да то није потребно.

Тако најновији Дијагностички и статистички приручник о менталним поремећајима (ДСМ-5), не укључује орторексију као засебну дијагнозу од анорексије.

Томас Дан, професор психологије на Универзитету Сјеверни Колорадо, прави разлику између анорексије и орторексије. Према његовом мишљењу, анорексичне особе ограничавају унос хране у организам пратећи "здраве дијете" како би биле мршаве, док особе с орторексијом конзумирају искључиво здраву храну да би били "здравији". Разлика је у мотивацији тих људи.

Према подацима америчке Националне асоцијације за обољеле од анорексије, процјењује се да више од 30 милиона људи у САД пати од поремећаја у исхрани.

Докторка Ангела Гуарда истиче да је конзумирање здраве хране добро, али да је потребно направити разлику и не постати екстреман. Кајла Принс је затражила стручну помоћ и сада се опоравља уз помоћ посебног режима исхране који не укључује само "здраву храну".