latinica  ћирилица
29/09/2015 |  16:07 | Аутор: БЕТА

Милиони људи умиру од изљечивог облика рака

Неколико милиона људи сваке године умре од изљечивог облика рака јер ти пацијенти немају приступ радиотерапији или хирургији, наводи се у новом броју медицинског часописа „Lancet Oncology” објављеном данас у Паризу.
Лијечење (Фото: Thinkstock) -
Лијечење (Фото: Thinkstock)

Онколози су на недавно одржаном конгресу у Бечу навели да више од једне четвртине пацијената обољелих од рака нема приступ "безбједном хируршком захвату" у свијету.

"Нови подаци указују да више од једне четвртине пацијената с ниским приходима нема приступ хирургији за лијечење рака", изјавио је британски онколог Ричард Саливен.

Друга комисија установљена да процјени приступ пацијената зрачењу, навела је да од 40 до 60 одсто од 12 милиона обољелих од рака, нема приступ том виду лијечења канцера, међу којима су рак дојке, простате и плућа.

Сваке године у свијету има 15 милиона нових онколошких пацијената и очекује се да ће се тај број попети на 22 милиона до 2030. године.

Од тог броја око 80 одсто случајева рака је изљечиво хируршким путем, навели су стручњаци и додали да око 60 одсто може да буде лијечено радиотерапијом.