latinica  ћирилица
28/09/2015 |  08:32 | Аутор: Б92

НАСА данас саопштава разоткривање мистерије на Марсу

НАСА је за данас заказала конференцију за медије на којој ће открити "рјешење велике мистерије на Марсу".

Новинарима је на заказаној конференцији из НАСА обећано "велико научно откриће", а многи већ сад претпостављају да је америчка свемирска агенција пронашла или трагове воде или трагове живота на Црвеном планету.

Ако је то случај, то би било велико научно откриће у вези са Марсом, мада је засад све на нивоу нагађања.

У средишту гласина налази се Лухендра Оџа, студент универзитета Џорџија Тек, којем се приписују заслуге за "случајно" откривање првог великог доказа да је текућа вода некад постојала на Марсу, након проучавања површине те планете, још 2011. године на универзитету Аризона.

Оџа је током проучавања фотографија површине Марса, одстранио сјенке и свјетлосне сметње на њима, само да би открио тамне, прстолике облике који су се током времена мијењали по обрасцу који је конзистентан с текућом водом.

Оџа је своје откриће назвао "случајним", истичући да у почетку није имао појма шта би откривени облици на тлу могли бити. Отад је посветио "године истраживања" томе да покуша да докаже да је риjеч управо о траговима које је оставила текућа вода.

Ако су научници у НАСА заиста пронашли доказ текуће воде на Марсу, импликације би могле бити огромне, јер је вода и даље најбољи индикатор да је на Црвеној планети живот некад постојао, или да тек може настати.