latinica  ћирилица
27/09/2015 |  17:04 | Аутор: Вечерње новости

Шта овакве промјене времена раде вашем тијелу?

Промјене времена и нагли температурни прелази током посљедњих неколико недјеља, уздрмали су организам код хроничних болесника, нарочито оних који имају срчаних проблема, пишу Вечерње новости.
(Фото: Thinkstock) -
(Фото: Thinkstock)

Због тога је посљедњих дана повећан прилив пацијената у хитним службама, па је било знатно више посла за кардиологе. Према ријечима др Милана Златара, кардиолога и начелника пријемне службе за ургентну интерну медицину у Ургентном центру КЦС, на тегобе су се најчешће жалили кардиоваскуларни болесници:

- Највише је било аритмија, емболија плућа и пацијената са хипертензивном кризом. Они који болују од аритмија имали су чешћа прескакања срца, па смо морали да им мијењамо терапију, док су они који пате од хипертензије долазили са повишеним крвним притиском који нису могли да регулишу постојећом терапијом.

Већином су се жалили на болове у грудима, убрзан срчани рад и малаксалост, који су посљедица неприлагођености организма на промјену атмосферског притиска, влажности у ваздуху и високе температуре.

"Сваком па и здравом организму потребно је вријеме да се прилагоди на промјену времена, а оне су посљедњих недјеља биле веома честе. Било да се из хладних дана улази у топао период или обрнуто, тијело мора да се прилагоди, што између осталог чини и преко крвног притиска. Они који имају високе вриједности крвног притиска на промјену реагују скоком, па је и терапију у том случају потребно прилагодити тренутном здравственом стању пацијента", објашњава др Златар.

Нагла повећања или спуштања температуре ваздуха могу да буду окидач и за неке срчане болести за које пацијент није ни знао. Додатни фактори могу да буду и претјерано пушење, већи унос кофеина, алкохола, појединих лијекова или стрес изазван јаким емоцијама или продуженом напетошћу. Нагле промјене времена погађају и оне који пате од ниског крвног притиска. Пад притиска је често драматичнији у доживљавању и њега прате умор, вртоглавица, осјећај малаксалости и безвољности који дуго траје. Међутим, и код скока притиска могу да се јаве исти знаци, али су тада праћени главобољом.