latinica  ћирилица
26/09/2015 |  21:47 | Аутор: РТС

Ријешена мистерија несталог хидроавиона накрцаног рубљама

Давне 1935. године нестао је мали хидроавион с 12 путника и два милиона руских рубаља (данашњих 1.360.000 евра). Мистерија је, изгледа, ријешена.
Авион „савоја-маркети С.55“ (Savoia-Marchetti S.55) - Фото: илустрација
Авион „савоја-маркети С.55“ (Savoia-Marchetti S.55)Фото: илустрација

Авион „савоја-маркети С.55“ (Savoia-Marchetti S.55) је 26. јуна 1935. године полетио из града Александровск-Сахалински у Русији с путницима и новцем преузетим од локалне радионице за поправак трактора.

Након сат и 15 минута лета, изгубљена је комуникација с посадом авиона, који се срушио, како су претпоставиле тадашње власти, у регији Хабаровск.

Након несреће авион није пронађен, а претпоставља се да су у авиону била два службеника НКВД-а, Стаљинове тајне полиције, који су вјероватно чували новац, преноси Индипендент.

Међутим, из РСМ-а (Russia Search Movement), руске невладине организације која трага за несталима у несрећама, стигла је вијест да су пронађена тијела три мушкарца и једне жене из авионске несреће у руској регији Хабаровск.

„Путници су лежали на мјесту где се авион срушио, око њих су били остаци дрвене кабине авиона и остаци сигурносних појасева“, наводи се у саопштењу невладине организације.

Ова несрећа временом је у Русији прерасла у легенду – вјеровало се да су ловци на благо опљачкали новац који је превозио авион.

Олупину авиона пронашли су шумари још 2006. године. Међутим, припреме РСМ-а за експедицију трајале су дуго, а волонтери који су истраживали несрећу рекли су да су прешли више од 2.000 километара кроз сибирске тајге да би дошли до авиона.

Тим истраживача реконструисао је несрећу, сматрајући да се авион срушио тако што је налетио на густи облак, недуго након полијетања са острва Сахалина.

Да би избјегао облак, пилот је вјероватно летио ниско, а као оријентацију користио је рухеку Амур па је, вјероватно због неопрезности, ударио у брдо.

Иако новцу нема ни трага, младим истраживачима је довољна сатисфакција то што су пронашли остатке авиона и решили мистерију стару 80 година.