latinica  ћирилица
24/09/2015 |  16:42 | Аутор: Агенције

Истовремено помрачење Мјесеца и супермјесец

Ова комбинација није виђена од 1982. године и неће се поновити до 2033. године, саопштила је америчка свемирска агенција НАСА.

Потпуно помрачење Мјесеца заједно са такозваним супермјесецом је спектакл који се очекује у недјељу увече или рано у понедјељак, зависно од тога гдје се ко налази на планети што је комбинација која није виђена од 1982. године и неће се поновити до 2033. године, саопштила је америчка свемирска агенција НАСА.

Такозвани супермјесец догађа се када се пун Мјесец или млад Мјесец налази најближе Земљи. Иако је то и даље удаљеност од око 350.000 километара, Мјесец ће изгледати већи и сјајнији него обично.

Потпуно помрачење Мјесеца трајаће више од сата и биће видљиво, ако временске прилике дозволе, из Сјеверне и Јужне Америке, Европе, Африке и западне Азије.

У Европи ће се Мјесец, Земља и Сунце поређати један иза другог негдје прије зоре у понедјељак, од 4.11 до 5.23 сати по централноевропском времену.

Мјесец не производи сопствену свјетлост већ је добија од Сунца. Рано у понедјељак Мјесец ће бити у савршеној равни са Сунцем и Земљом.

"Имаћемо тотално помрачење јер ће цијели Мјесец бити прекривен сјенком Земље", рекао је Паскал Декам, астроном из Париске опсерваторије.

Пред очима посматрача Мјесец ће нестати, пошто на њега више не падају зраци Сунца, и поново ће се појавити обојен у црвено, због чега се још и зове "Црвени Мјесец".

Мјесец ће у понедјељак бити најближи земљи и изгледаће посебно сјајан и велик на небу, изгледаће око 14 одсто већи и 30 одсто сјајнији, рекао је Сам Линдси из Лондонског краљевског друштва астронома.

За разлику од помрачења Сунца, помрачење Мјесеца није опасно за очи и посматрачи могу слободно да користе двогледе, телескопе, и друге инструменте, рекао је Линдзи.

"То је спектакл за све и бесплатан је. Довољно је да гурнете главу кроз прозор", рекао је Паскал Декам.

Опсерваторије ће отворити своје телескопе за јавност, мада нису потребни уређаји за увећавање да би се видјело ово помрачење, указују стручњаци и додају да ће оно бити лако видљиво голим оком. Астрономи позивају људе који гледају у звијезде да једноставно упере поглед на исток.

Многи професионалци и аматери који се баве посматрањем звјезда не воле израз супермјесец и указују да је видљива разлика између обичног Мјесеца и такозваног супермјесеца врло мала за све осим за неке највјерније посматраче.

"Није то као разлика између обичног човјека и супермена", рекао је Ален Макроберт уредник у часопису Скај и Телескоп  и додао да би овај Мјесец требало назвати "малкице већи Мјесец", а не супермјесец.

Америчка свемирска агенција НАСА ће имати директан интернет пренос цијелог помрачења преко интернета, што је опција коју могу да искористе они којима облаци заклоне поглед.