latinica  ћирилица
24/09/2015 |  10:39 | Аутор: Агенције

Коју храну са којим лијековима не треба комбиновати?

Уколико користите неки лијек, постоје намирнице које би требало да избјегавате.
Храна - Фото: telegraph
ХранаФото: telegraph

СОК ОД ЈАБУКЕ И ЛИЈЕКОВИ ЗА АЛЕРГИЈУ

Ако пијете лијекове за алергију, онда најмање четири сата након пилуле немојте да пијете сок од јабуке, поморанџе или грејпфрута. Ови сокови спријечавају пептид који преноси лијек до вашег тијела и крвотока, а резултат је снижена ефикасност лијека за чак 70 процената.

Савјетујемо вам да ове сокове не мјешате ни с лијековима за штитну жљезду, антибиотицима, за алергију и астму.

ЦИМЕТ И ВАРФАРИН

Овај лијек се узима за разријеђивање крви и зарад превенције или третирања крвних угрушака, а људи који конзумирају овај лијек морају да одржавају ниво витамина К стабилним. Стога треба да једете више зелениша, купусастог поврћа и броколи, али никако не смијете да једете цимет заједно с овим лијеком.

Цимет садржи висок ниво једињења који се зове кумарин који може додатно да разриједи крв и да изазове оштећења јетре.

СУВО МЕСО И АНТИДЕПРЕСИВИ

Провјерите упуство за ваше антидепресиве, јер ако припадају класи моноамин инхибитора оксидазе, онда њихово комбиновање с намирницама које су богате амино киселином тирамин могу да изазову компликације опасне по живот.

Нажалост,ова листа забрањених намирница не обухвата само кобасицу и димљеног лососа, већ и црвено вино, кисели купус, хот дог, сир, соја сос и точено пиво.

Добра вијест је да флаширана пива вјероватно неће да вас повриједе и да њих можете да конзумирате.

АКОХОЛ И АЦЕТОМИНОФЕН

Најбоље је да између конзумирања алкохола и лијекова који садрже ацетаминофен прође шест сати, јер њихово комбиновање може да допринесе болестима бубрега и јетре.

МЛИЈЕЧНИ ПРОИЗВОДИ И АНТИБИОТИЦИ

Ако будете заједно конзумирали млијечне производе и антибиотике, спријечићете апсорпцију антибиотика и смањити одбрамбени механизам од инфекција.

Када добијете лијек против акни и инфекција, питајте да ли он спада у класу третрациклина или флуорокуиноленса. Ако припада овим групама лијекова, онда избјегавајте млијеко, јогурт и сир два сата прије и послије узимања лијекова.

ЧОКОЛАДА И РИТАЛИН

Осим кофеина, чоколада садржи и стимуланс теобромин, а комбиновање риталина и чоколаде може да доведе до несталног понашања и напада.

Ако примјетите да се осјећате нервозније и раздражљивије када комбинујете риталин са чоколадом, повећајте вријеме између пилуле и дезерта.

ЛИМЕТА И ЛИЈЕКОВИ ЗА КАШАЉ

Лимес у комбинацији с лијеком против кашља може да блокира ензим који разара статине и друге лијекове, па ризикујете нуспојаве у виду повраћања.

Ако лимету коминујете с декстрометорфаном, можете да доживите халуцинације и поспаност,а ако је комбинујете са статинима ризикујете оштећења у мишићима.

Ефекти ових комбинација могу да се задрже дан или два, па је најбоље да избјегавате лимету, као и грејп, помело и наранџе.