latinica  ћирилица
23/09/2015 |  17:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Шкоти имају највише израза за снијег - 421

Шкоти имају највише израза за снијег на свијету, далеко више од Инуита (Ескима) који важе за народ са највише ријечи за бијеле пахуљице, тврде истраживачи са Универзитета у Глазгову.

Они истичу да у шкотском језику постоји чак 421 израз за снијег као што су "flindrikin" (ријетка сњежна падавина), "feefle" (сњежни вртлог) и "spitters" (мале сњежне пахуље).

Како преноси АФП, шкотски стручњаци су пописали све икада забиљежене изразе у језику који се у Шкотској говори више стотина година.

Дио овог вокабулара се данас по први пут појавио на интернету. За почетак су објављени одјељци који се тичу снијега и спорта. Спорт је тако заступљен са 369 ријечи, укључујући израз за игру са кликерима.

"Вријеме је вјековима саставни дио живота људи у Шкотској", изјавила је Сузан Рени, једна од учесница пројекта.

"Број и разноврсност ријечи доказ су колико је нашим прецима била важна метеорологија, која је и те како утицала на њихове животе", навела је она.

За Инуите важи да имају најмање 50 израза за снијег.

Шкотски језик, којим тренутно говори 1,6 милиона људи, често се сагледава као варијанта старог енглеског језика, али постоји мишљење да се ради о посебном германском језику, блиском норвешком или данском. Поједини истакнути шкотски књижевници, попут пјесника Роберта Барнса, користе шкотски у писању својих дјела.

Најпознатији шкотски изрази су "bonnie" (лијепа),  "lašie" (дјевојка), "laddie" (момак) и "ned" (делинквент).