latinica  ћирилица
22/09/2015 |  10:40 | Аутор: СРНА

Загађени ваздух годишње убије 3,3 милиона људи

Загађени ваздух сваке године убије 3,3 милиона људи, а највише жртава је у Кини - 1,4 милиона! Висока је стопа смртности од лошег ваздуха у Индији - 645.000 те Пакистану - 110.000 жртава годишње.

Научници упозоравају да све већу улогу у тровању ваздуха има пољопривреда и наводе да ће, ако се тренд настави, до 2050. број смрти узрокован загађењем зрака бити удвостручен.

Стручњаци из Њемачке, са Кипра, из Саудијске Арабије и са Харварда направили су до сада најдетаљнију процјену смртности од загађења ваздуха.

- Око шест одсто свих смрти у свијету догађа се због изложености загађеном ваздуху. Број је већи него што су научници очекивали - истиче професор еколошких наука Џејсон Вест са Универзитета Сјеверна Каролина.

Загађени ваздух убија више него ХИВ и маларија заједно - наводи се у студији објављеној у часопису "Природа".

Највише смрти од посљедица смога и "црнила" узрокује гријање и кување на дрва те остала биогорива у земљама у развоју.

Оно што је научнике изненадило јесте да се на друго мјесто узрочника загађења сврстала пољопривреда.

- Проблем је у амонијаку из умјетних гнојива и животињског отпада - упозорава Џош Лиливелд са њемачког Института "Макс Планк".

Тај амонијак, у комбинацији са сулфатима из електрана на угљен, и нитратима из аутомобилских испушних цијеви, ствара честице смога, који је велики узрок смрти од загађеног ваздуха.