latinica  ћирилица
21/09/2015 |  12:53 | Аутор: СРНА

Напредне цивилизације не постоје у близини Сунчевог система

Научници тврде да "супер напредне цивилизације" не постоје у дијелу свемира који је близу Сунчевог система, па нема опасности од инвазија, али ни могућности за "блиске контакте треће врсте".
Свемир - Фото: илустрација
СвемирФото: илустрација

Према "кардашевој скали", методи мјерења нивоа технолошког напретка, постоје неколико "степеника" развијености цивилизација: Тип 1, Тип 2 и, најразвијенији, Тип 3.

Сви које прогања страх од инвазије супер-напредних ванземаљских цивилизација могу да одахну.

Научници наводе да цивилизације Типа 3, изгледа, не постоје. Бар их нема у нашој близини.

Постоји могућниост да су напредне цивилизације толико енергетски ефикасне да стварају јако мало "отпадне топлине", али наше разумјевање физике не омогућава да схватимо како им то успјева.

Научници су обавили потрагу за доказима о постојању цивилизација толико напредних да би у поређењу с њима људи дјеловали као интелигентни мајмуни.

Како сада изгледа, "божанска створења" не постоје, поготово их нема у нашем дијелу свемира, тврде најновија истраживања.

Научници су тражили отисак цивилизације Типа 3 међу неколико стотина "оближњих" галаксија, али нису нашли трагове ни једне.

По дефиницији, цивилизација Типа 3 може да користи енергију цијелих галактика.

Због тога би се очекивало да таква цивилизација производи велике количине отпадне топлине, коју би астрономи могли да детектују. Ипак, научници нису ништа открили.

Остало је још да се провјери пар галаксија, али се вјерује да ће ускоро и оне бити "прецртане" са могућег пописа "супер - цивилизација".