latinica  ћирилица
19/09/2015 |  15:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Слушање негативних вијести лоше утиче на психу

Недавно америчко истраживање, објављено у часопису “Harvard Business Review“, открива да нас конзумирање негативних информација чини депресивнијим и мање продуктивним.
(Фото: Thinkstock) -
(Фото: Thinkstock)

Научници, такође, истичу да лоше вијести које чујемо изјутра директно поткопавају наш радни елан па самим тим и нашу продиктивност на послу.

На радију, информативним каналима, апликацијама, новинама, Фејсбуку - свуда смо изложени вијестима које су махом негативне будући да оних добрих некако има све мање.

Научници су подјелили 110 "конзумената" јутарњих вијести у двије групе од којих је једна након буђења била подвргнута 10-минутном слушању депримирајућих новости, док је друга током три минута пратила позитивне информације.

Шест сати касније, свако од учесника експеримента одговарао је на упитник како би се установило да ли је и колико стресиран, осносно спокојан.

Тест је показао да особе изложене "лошим вибрацијама" имају 27 одсто више шанси да током дана буду депримиране или под стресом. Истраживачи нам свакако не савјетују да се не информишемо, али нам препоручују да, у очекивању да се сукоби смире, а владе свима обезбиједе добро плаћени посао, не укључујемо радио и телевизију чим се пробудимо, или да барем бирамо "позитивније станице и канале".