latinica  ћирилица
16/09/2015 |  21:54 | Аутор: Б92

Британија се спрема за забрану трансмасти?

Опасне трансмасти требало би да буду забрањене у свим прерађевинама, кажу научници.

Уколико ресторани и произвођачи хране не би користили трансмасти, то би у наредних пет година само у Енглеској могло да спасе 7.200 живота, израчунали су тамошњи истраживачи.

Стручњаци са универзитета Оксфорд, Ливерпул и Ланкастер кажу да је општа забрана "технички изводљива", али да захтијева "одлучну акцију".

Вјештачке трансмасти праве се од биљних уља која су дјелимично хидрогенизована како би била чврста. Користе се у производњи маргарина, чипса, слаткиша, кекса и уља за пржење, како би тим производима поправили укус, текстуру и рок трајања.

Међутим, стручњаци одавно упозоравају да ове масти повећавају ризик од срчаних болести и смрти.

Према подацима истраживања које је спроведено по налогу британске владе између 2008. и 2012. укидањем трансмасти у ресторанима може да смањи 1.800 живота између 2015. и 2020. захваљујући смањењу броја случајева срчаног удара и шлога.

Забраном употребе истих у ресторанима брзе хране спасило би још барем 2.600 живота у Британији, док би јаснијим декларацијама на паковањима прехрамбених производа могло да се спасе између 2.200 и 3.500 људи. Најбоље резултате би, очекивано, донијела општа забрана.