latinica  ћирилица
16/09/2015 |  08:54 | Аутор: Агенције

Недјељу дана су уносили 6.000 калорија дневно и ево шта им се десило

Истраживачи са Америчког универзитета Темпл хтјели су да покажу шта се догоди тијелу након редовног уноса великог броја калорија на дан, без додатних активности, а резултати дефинитивно нису били лијепи
Сендвич.. - Фото: илустрација
Сендвич..Фото: илустрација

Стога су се, у име науке, шесторица здравих мушкараца на недјељу дана приковала за кауч и "бацила" на брзу храну. Мушкарци су дневно уносили 6.000 калорија на дан, што је три пута више од количине потребне просјечној особи. Уз повећан унос хране за потребе истраживања нису се бавили никаквом физичком активношћу.

Резултати студије, који су објављени у часопису "Science Translational Medicine", показали су да не само да су се мушкарци угојили, у просјеку више од три и по килограма у недјељу дана, већ се у прва два дана код свих развио синдром отпорности на инсулин. То је стање које карактерише потреба за великом количином инсулина ради претварања глукозе у енергију. С обзиром на то да се глукоза не апсорпује, долази до њеног гомилања у крвотоку, што може довести до дијабетеса.

Др Гантер Боден, који је предводио студију, рекао је за "Yahoo News" како га је изненадила брзина којом је дошло до тог стања. Истакао је како мушкарци који су учествовали у истраживању нису били на "дебелој дијети", већ су били на типичној америчкој исхрани која се састојала од 50 одсто угљених хидрата, 35 одсто масти и 15 одсто протеина.

– Када се у тијело унесе превелика количина калорија, то може имати брз и лош утицај на здравље – рекла је Кетрин Брукинг, научница и нутрициониста.

Аутори студије настављају своје истраживање у другом смјеру – колико је тијелу потребно да се врати из тог стања "на прави пут".

– Истражићемо може ли тијело да се врати из стања отпорности на инсулин и колико му за то треба уз уравнотежену исхрану. Кључно је да се, ако се преједате, посљедице брзо осјете – рекао је Боден.