latinica  ћирилица
15/09/2015 |  09:53 | Аутор: Агенције

Симптоми рака које не смијете да игноришете

Све више људи болује од рака, а прогнозе за будућност уопште нису охрабрујуће. Можемо закључити да је рак, дефинитифно, једна од најопаснијих болести које данас угрожавају човјечанство.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Стручњаци се слажу у томе да је за лијечење ове опаке болести кључно да се открије на вријеме, јер су тада шансе за излијечење највеће.

Постоје неки симптоми које никако не би требало занемарити, јер обраћање пажње на промјене у нашем тијелу је од великог значаја за правовремену детекцију рака.

Др Бет Карлан, која се бави истраживањем ове болести дуго времена, савјетује нас на које симптоме треба да обратимо пажњу.

"Ако су симптоми упорни и прогресивни, односно, ако свако јутро кад се пробудите осјећате “нешто“, макар само двије недјеље заредом, требало би да одете код љекара на преглед", каже она.

Рак јајника

За рак јајника се дуго сматрало да је “тихи убица“ јер нема симптоме, али то није тачно. Симптоми рака јајника су бол у крстима и доњем стомаку у комбинацији с надимањем, проблемима с мокрењем и пражњењем цријева.

Бол у стомаку и доњем дијелу леђа може бити посљедица других болести или канцера на неком другом органу, али ако се ова комбинација симптома појављује редовно и притом постоји одступање од нормалног функционисања организма, треба се обратити љекару.

Још један од индикатора је и крварење ван редовног циклуса или након менопаузе, наравно, праћено и већ поменутим симптомима.

Рак простате

Попут рака јајника, рак простате је подмукла болест чији симптоми се могу лако помијешати са симптомима неке друге болести.

"Бол у леђима је чест узрок непокретности, али јако мали број мушкараца зна да то могу бити и симптоми рака. Нарочито рак простате може да узрокује ове симптоме у костима кукова и доњег дијела леђа", пише “Healthline“.

Наравно, повремени болови у леђима и мишићима не треба да буду разлог за панику, али ако се бол стално понавља, требало би испитати случај. Рак простате може бити и узрок боловима у препонама, куковима и бутинама, а узрок томе може бити и рак тестиса.

Рак тестиса

Један од најбољих начина да откријете рак тестиса јесте редовна контрола коју можете да спроведете сами.

"Ако примјетите грудвицу или било какву другу промјену на својим тестисима, немојте одлагати посјету љекару. За разлику од рака простате који се споро развија, рак тестиса може да нарасте малтене преко ноћи", каже др Херберт Лепор.

Требало би сами редовно да вршите контролу тестиса тако што ћете пратити има ли било каквих промјена. То је кључна ствар за откривање рака тестиса док још није касно.

Рак плућа и грала

Кашаљ је, генерално, показатељ неког блажег обољења, као што је грип или прехлада, али ако је упоран и никако не пролази, могао би бити показатељ нечег озбиљнијег као што је рак плућа, грла или тироидне жлезде.

"Знамо да су кашаљ и прехлада уобичајени и не предлажемо да свако ко кашље треба да иде код љекара да се тестира на рак, али ако је кашаљ упоран и не пролази дуго времена, или је по нечему необичан, немојте оклијевати да потражите савјет љекара", каже Катрина Витакер, аутор и истраживач.

ОСТАЛИ СИМПТОМИ

Нагли и необјашњиви губитак килограма може бити узрок нечег озбиљног, а ту спада и неколико врста рака.

"Необјашњив губитак пет или више килограма може бити први знак канцера. Ово се најчешће дешава кад је у питању рак панкреаса, стомака, једњака или плућа", пише “Healthline“.

Губитак тјелесне масе може бити узрокован и проблемима са штитном жљездом или стресом, али најбоље је урадити анализе ради провјере.

Сви знамо да грудвице на грудима могу бити индикатор да је у питању рак дојке, али мало ко зна да се то може догодити и мушкарцима, који најчешће занемарују ове показатеље јер мисле да су безбиједни кад је у питању ово обољење. Важно је истаћи да ова врста канцера погађа и мушкарце, па и они треба озбиљно да схвате ове симптоме.

Промјене на кожи се такође налазе на листи симптома рака и требало би обратити пажњу на њих, како би се потенцијални канцер открио на вријеме.

Сваки пут кад уочите промјену у величини, облику или боји младежа, требало би да посјетите доктора. Др Марлена Мајерс каже да нипошто не треба чекати кад је рак коже у питању.

Промјене на усној дупљи могу бити показатељ рака уста, нарочито ако сте пушач или ако жваћете дуван. Најбољи начин да га откријете јесте да уочите бијеле или црвене израслине унутар усне дупље.

"Бијеле израслине у устима и бијеле тачкице на језику могу бити прва фаза рака. За сваку дуготрајну промјену у устима требало би отићи на преглед код љекара или стоматолога", пише “The American Cancer Society“.