latinica  ћирилица
15/09/2015 |  09:35 | Аутор: Агенције

Младић планира да направи џиновски зид за чишћење океана (ВИДЕО)

Бојан Слат је имао само 18 година када је свијету представио своју идеју о томе како се могу очистити океани.
Зид за чишћење океана - Фото: Screenshot/YouTube
Зид за чишћење океанаФото: Screenshot/YouTube

Он је испланирао да сагради мрежу плутајућих зидова који би заједно са океанским струјама “хватали“ милионе тона пластичног отпада. Само кретање воде у суштини би чистило океан.

Сада има 20 и оснивач је и извршни директор организације "The Ocean Cleanup", а његова идеја донијела му је Индекс награду од 152.700 долара, колико предузетницима за најбоље идеје даје данска непрофитна организација.

Заједно са тимом истраживача и инжењера овај младић планира да сагради 100 км дугачак систем за хватање отпада у Тихом океану, између Хаваја и Калифорније. Апаратура би требало да почне с радом 2020. и постаће најдужа плутајућа структура у океану.

Слатова организација ће сљедеће године поставити пробну “мрежу“ у близини обала Јапана, дугу око 1,5 км.

Према досадашњим предвиђањима, велики зид могао би да очисти велики појас смећа у Пацифику за око 10 година.

Слат је привукао велику пажњу јавности и до сад успио да прикупи два милиона долара за свој пројекат, али неки критичари сматрају да идеја неће уродити плодом.

Океанограф Ким Мартини сматра да тако велика структура не може одржати стабилност на бурним водама и сматра да би могла да угрози морске животиње.

Ипак, Слат се не да поколебати. Он је одбацио све критике у својој студији о изводљивости на 530 страна коју је написао заједно са стотинама колега. За то му је требало годину дана, а према наведеним подацима, план ће можда и успјети.