latinica  ћирилица
09/09/2015 |  08:43 | Аутор: СРНА

Преполовљен број смртних случајева међу дјецом

Број смртних случајева међу дјецом до пете године живота преполовљен је у односу на стање из 1990. године, саопштили су истраживачи, али није испуњен циљ који су поставиле УН.

Половина ових случајева деси се код беба у прве четири седмице живота, наводи се у извјештају Свјетске здравствене организације /СЗО/, Свјетске банке и УН, а милион беба умре сваке године у првом дану послије рођења.

- Да бисмо још више смањили те бројеве, морамо да се фокусирамо на неонаталну смртност - изјавила је Флавија Бустеро, помоћник генералног директора СЗО.

То значи да кључан значај имају интервенције здравствених професионалаца у случајевима гушења и сепсе, вакцинисање и охрабривање мајки да доје бебе, додала је Бустерова.

Извјештај је објављен у вријеме када се свјетски лидери припремају за састанак у Њујорку овог мјесеца, на којем ће усвојити нови глобални план о искорјењивању сиромаштва у свијету.

Циљеви одрживог развоја ће у наредних 15 година замијенити Миленијумске развојне циљеве, који истичу ове године.

Један од досадашњих циљева било је смањење броја смртних случејева међу дјецом старости до пет година за двије трећине у периоду од 1990. до 2015. године. Та стопа опала је за 53 одсто, наводи се у извјештају.

- Морамо да кажемо да је остварен огроман глобални напредак. Али и даље превелики број дјеце умире прије петог рођендана од превентибилних узрока. Зато треба да удвостручимо напоре и урадимо оно што треба да се уради - изјавила је Гета Рао Гупта, замјеник директора Фонда УН за дјецу /УНИЦЕФ/.

Скоро половина смртних случајева међу дјецом повезана је са неухрањеношћу, наводи се у документу и додаје да се темпо побољшања ситуације убрзава у односу на деведесете године прошлог вијека.