latinica  ћирилица
08/09/2015 |  19:51 | Аутор: Независне

Осијек: Пронађено легло тиграстог комарца

Легло азијског тиграстог комарца пронађено је у Осијеку и предузете су све радње које се односе на дезинсекцију која ће услиједити.

Легло тиграстог комарца у осјечком приградском насељу Бријест, непосредно уз централно гробље, пронашао је тим ентомолога Одјељења за биологију Универзитета у Осијеку.

На овом одјељењу наводи да је најважније брзо реаговати и провести правовремене акције сузбијања ове врсте комараца врсте на подручју гдје је откривен.

"Први корак је санација легала и редукција одраслих јединки тиграстог комарца из околине", кажу на Одјељењу за биологију.

Они су позвали грађане да буду одговорни и да околину одржавају чистом јер тако могу допринијети спречавању ширења тиграстог комарца, преносе хрватски медији.

Ријеч је о преносиоцу заразних болести које у неким случајевима могу бити и опасне по живот, али стручњаци истичу да нема мјеста паници.

Поријеклом му је у југоисточној Азији, а на европски континент најчешће дође транспортом јаја у половним аутомобилским гумама.

Даље ширење приписује се његовим изузетно прилагодљивим карактеристикама са способношћу презимљавања и на температури до минус десет степени Целзијусових.