latinica  ћирилица
05/09/2015 |  11:27 | Аутор: Агенције

Коришћење компјутера и мобилних „подмлађује мозак“?

Употреба компјутера и мобилних телефона могла би да објасни због чега су старије особе сада четири до осам година „когнитивно млађе“ у односу на њихове вршњаке прије десетак година, показали су резултати новог истраживања које је објављено у часопису „Интелиџенс“.
Старост (Фото: computersupporttoday.blogspot.com) -
Старост (Фото: computersupporttoday.blogspot.com)

У истраживању Међународног института за примењену системску анализу (ИИАСА) коришћени су подаци прикупљени у Енглеској и Њемачкој о становницима старијим од 50 година, од којих су неки тестирани 2006. године, а 3.000 је тестирано шест година касније, преноси Бета.

Узети су у обзир фактори као што су образовање, пол и здравље, пише портал Кварц (Quartz).

„Знамо да је коефицијент интелигенције у порасту већ неколико деценија“, рекла је истраживачица ИИАСА Валерија Бордон додавши да су тестови обухватили широк спектар когнитивних способности.

Континуирани пораст коефицијента нтелигенције назван је Флин ефекат и примјећен је тридесетих година 20. вијека, а објашњен је тиме што је људима олакшан приступ бољем образовању, исхрани и здравственој заштити.

Мала, али континуирана побољшања омогућила су људима да се укључе у ментално стимулативније активности, унапређујући своје когнитивне могућности, а самим тим и резултате на тестовима интелигенције. То укључује и тест симбола и цифара који мјери способност корелације предмета, тест набрајања животиња и тест за мјерење флуидне интелигенције која се односи на рјешавање проблема.

Према резултатима истраживања, особе старе око 60 година боље су прошли 2012. године него њихови вршњаци тестирани 2006. године.

„У многим случајевима 52-годишњаци у 2006. години имали су исти резултат као 60-годишњаци 2012. године“, прецизирала је Бордонова.

Према њеним ријечима, не разликује се много ниво образовања те двије групе, али је примјећено да је „употреба компјутера и мобилних телефона допринела промјени“.

Валерија Бордон сматра да резултати истраживања указују да је употреба технологије допринијела побољшању менталне способности.