latinica  ћирилица
05/09/2015 |  09:15 | Аутор: Агенције

Домаћи или кинески: Који бијели лук је бољи?

Главни разлог због којег купујемо кинеску робу јесте нижа цијена производа, али и доступност, иако се разлика може видјети голим очима, окусити и омирисати.
Бијели лук - Фото: Screenshot/YouTube
Бијели лукФото: Screenshot/YouTube

Моћ бијелог лука позната је у свијету већ хиљадама годинама. Узгајали су га још стари Римљани и Грци како због његовог ароматичног укуса, тако и због љековитих својстава.

У народној медицини познат је као природни антибиотик јер његов јединствен састав благотворно дјелује на вирусне и бактеријске инфекције, артритис, болести дисајних путева, кардиоваскуларне болести, проблеме са варењем, али и хронични умор.

Истраживања су показала да редовна конзумација бијелог лука регулише крвни притисак, холестерол и количину шећера у крви, а неке студије потврђују и да може да послужи као одлична превенција против многих врста рака.

Домаћи бијели лук укусом и мирисом увелико одскаче од кинеског, а ако вам то није довољан разлог да потражите домаће произвођаче, можда ће вас надахнути и неки од сљедећих разлога.

Локално је здравије

Нутриционисти савјетују да једемо намирнице сезонски, и набављамо их од локалних узгајивача јер на тај начин исхрану и тијело прилагођавамо поднебљу у којем живимо. Таква храна има и много више хранљивих материја.

Дужи рок трајања

Кинески бијели лук јесте јефтинији од домаћег, али има мањи рок трајања од бијелог лука с наших простора.

Квалитетнија роба и бржа достава

Храна која се увози из далеких мјеста прилагођена је дуготрајном транспорту, али је и подложна оштећењу приликом превоза. Домаћи произвођачи не сусрећу се у великој мјери с таквим проблемима, а производ могу да испоруче до врата купца за само неколико сати.