latinica  ћирилица
04/09/2015 |  15:44 | Аутор: СРНА

УКЦ Бањалука: Урађен сложени оперативни захват

Тим љекара из Клинике за пластично-реконструктивну хирургију и Клинике за максилофацијалну хирургију Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске заједно са тимом љекара из Војномедицинске академије Београд, први пут је извео сложени оперативни захват - реконструкцију доње вилице фибуларним режњем.
УКЦ Бањалука: Урађен сложени оперативни захват - Фото: РТРС
УКЦ Бањалука: Урађен сложени оперативни захватФото: РТРС

Ријеч је о операцији реконструкције дефекта доње вилице након одстрањења узнапредовалог тумора коштаног ткива доње вилице – мандибуле, саопштено је из Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Реконструкција се обавља микрохируршким трансфером коштаног васкуларизованог режња са поткољенице - фибуларни режањ, при чему се са коштаним васкуларизованим ткивом реконструише, односно, прави нова доња вилица.

Из УКЦ Републике Српске истичу да ова операција представља најкомплекснији оперативни захват из области микроваскуларне реконструктивне хирургије која се по први пут ради на просторима БиХ.

"С обзиром на сложеност оперативног захвата, осим изузетне стручности, потребан је и тимски рад са увјежбаним и припремљеним стручним медицинским особљем различитих специјалности које учествује у обављању овог компликованог оперативног захвата", наводе из УКЦ Републике Српске.

Могућа нежељена компликација је некроза режња, али и све ране постоперативне компликације као што су инфекција, крварење и неадекватан постоперативни ожиљак.

Извођење овог сложеног оперативног захвата је од изузетне важности за УКЦ Републике Српске, јер на тај начин постаје једна од неколико здравствених установа у региону које се баве микрохирургијом и у којима постоји могућности за обављање овог оперативног захвата.

У саопштењу се наводи да се значај за пацијенте УКЦ Републике Српске огледа у томе да неће више бити упућивани у друге здравствене центре у региону да би били подвргнути овим сложеним оперативним захватима.

Сложени оперативни захват извели специјалиста пластично-реконструктивне и естетске хирургије из ВМА Београд Маријан Новаковић, максилофацијани хирург из ВМА Небојша Јовић, начелник Клинике за пластично-реконструктивну хирургију Никола Барош, специјалиста пластично-реконструктивне хирургије Никола Остојић, специјалиста пластично-реконструктивне хирургије из ВМА Београд Миљан Петковић, специјализант пластично- реконструктиве хирургије, начелник Клинике за максилофацијалну хирургију Маринко Каралић.

У извођењу овог оперативног захвата учествовали су и специјалиста максилофацијане хирургије Зорица Новаковић, специјалиста оториноларинголог Госпава Мајсторовић, специјалиста анестезиолог Драган Сандић, специјализант анестезије Драган Радусиновић, анестететичар, те инструментари Радмила Мандић, Даринка Босић, Варнава Гаврић, Арнела Марјановић и Давор Драгушић.