latinica  ћирилица
03/09/2015 |  18:53 | Аутор: Независне

У Семберији највећа концентрација амброзије у Европи

Сјеверни дио Републике Српске, поготово Лијевче поље, Посавина и Семберија подручје је на којем је бројност амброзије међу највећим у Европи и на карти је обиљежено црвеном бојом, рекао је директор Пољопривредног института Републике Српске Војислав Тркуља.
Амброзија - Фото: РТРС
АмброзијаФото: РТРС

Тркуља је истакао да, иако је процес даљег ширења амброзије на подручју Бањалуке посљедњих година заустављен, а концентрација њеног полена у извјесној мјери смањена, она је и даље изузетно велика.

Он је рекао да је 2007. године, од када се на подручју Бањалуке мјери концентрација полена амброзије, она износила 1.029 зрна по метру кубном ваздуха, што је 50 пута више од концентрације која изазива алергијске реакције, односно 20 до 30 зрна.

"Данас је та концентрација скоро преполовљена, што значи да мјере које град Бањалука предузима имају ефекта, међутим та концентрација је још изузетно велика. На другим подручјима, нажалост, не врши се мјерење и немамо низ од неколико година да можемо поредити какво је сада стање у односу на претходни период", каже Тркуља.

Он додаје да разлога за распрострањеност амброзије има више – прије свега, карактеристике биљке која има огроман репродуктивни потенцијал. Једна биљка може да донесе и до 8.000 сјеменки које остају у земљишту и до 40 година. Овој биљци погодују готово сви типови земљишта и у нашем климату она има изузетно повољне услове за ширење.

Као један од разлога Тркуља наводи и чињеницу да она није аутохтона биљна врста, већ је поријеклом из Америке и у агроеколошким условима на Балкану готово да нема природног непријатеља.

"Такође, појава амброзије у посљедњих 20 година доводи се у везу са индиректним посљедицама економске кризе, јер су остале значајне површине земљишта које се не обрађују, а један од значајних проблема пољопривредних произвођача су стрњишта послије жетве пшенице, јечма и ражи, која служе као извори ширења", појашњава Тркуља.

Према његовим ријечима, амброзија у ово доба године најинтензивније цвјета, због чега је алергичним особама потребно указати на цијели сет мјера заштите.

Тркуља је рекао да је Савјет за борбу против амброзије израдио због тога интегрални програм сузбијања амброзије који подразумијева коришћење свих расположивих мјера, од законских по којима је сузбијање амброзије на свом земљишту обавезно, до агротехничких, хемијских и механичких.