latinica  ћирилица
01/09/2015 |  17:40 | Аутор: СРНА

Усорац: Очекујем повољан исход састанка у Бриселу

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске Владимир Усорац каже да очекује повољан исход на засједању Директората за здравље и безбједност хране Европске комисије о деблокади извоза млијека из БиХ у ЕУ, које ће бити одражно наредне седмице у Бриселу.

Усорац је рекао да су мљекари задовољни залагањем представника Канцеларије за ветеринарство БиХ који су данас састанку са директором Директората за здравље и безбједност хране Европске комисије Бернардом ван Гетемом у Бриселу договорили засједање идуће седмице, умјесто 16. септембра, како је било раније најављено.

"Мислимо да ће одлука бити правична и у корист БиХ", истакао је Усорац.

Усорац каже да су на захтјев мљекара инспекцијске службе почеле контролу млијека које се увози у БиХ .

Он је појаснио да је раније обављана само контрола домаћег млијека.

Европска комисија суспендовала је прије неколико дана процедуру за укључивање на нову листу произвођача млијека и млијечних производа, коју је доставила БиХ, иако је Хрватска уложила жалбу након истека рока за њено подношење.

Пољопрвредни проивођачи из БиХ тражили су раније да буде ријешен проблем извоза млијека и млијечних производа из БиХ у ЕУ и запријетили да ће у супротном блокирати границу са Хрватском.