latinica  ћирилица
01/09/2015 |  17:24 | Аутор: СРНА

Рајилић: Не може се вјеровати анализама института који ће ангажовати Хрватска

Начелник општине Нови Град Сњежана Рајилић каже да су учесници састанка одржаног у вези са одлагалиштем радиоактивног отпада на локацији Трговска гора у хрватској општини Двор закључили да се не може вјеровати анализама института који ће ангажовати Хрватска.
Сњежана Рајилић - Фото: РТРС
Сњежана РајилићФото: РТРС

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић данас у Новом Граду о овој теми разговарала са директором Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Емиром Диздаревићем, начелником општине Нови Град Сњежаном Рајилић и представницима општине Козарска Дубица.

"Нисмо сигурни да ће процјена бити објективна, посебно јер је ријеч о одлагалишту, односно трајном збрињавању, што ће бити стална потенцијална опасност", изјавила је Рајилићева након састанка.

Према њеним ријечима, значајно је што је данас закључено да ће мониторинг обављати стручни и експертски тим, који ће именовати институције БиХ.

"Потврда оног што смо данас радили биће потписи начелника осам општина у сливу ријеке Уне из Републике Српске и Федерације БиХ који су се и раније изјаснили против одлагалишта радиоактивног отпада. Против су и грађани Двора, али Хрватска није зауставила процес и ми се и даље бринемо шта се то догађа у касарни Черкезовац", каже Рајилићева.

Она сматра да је важно да стручни људи оду на ту локацији и да утврде шта се дешава.

Државни завод за радијациону и нуклеарну безбједност Хрватске објавио је 27. јула приједлог Националног програма спровођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора у нуклеарног горива у којем је планирана локација одлагалишта касарна Черкезовац.