latinica  ћирилица
01/09/2015 |  16:52 | Аутор: СРНА

ХСП: Референдум о поздраву "За дом спремни"

Хрватска странка права сматра да се грађани на референдуму требају изјаснити о подршци усташком поздраву "За дом спремни".
Данијел Срб (Фото: beeffco.com) -
Данијел Срб (Фото: beeffco.com)

Предсједник ХСП-а Даниел Срб наводи да његова странка подржава јавну расправу о спорном поздраву те да "у слободној Хрватској нема мјеста вербалном деликту".

На овај начин, ХСП се придружио католичким бискупима и јавним дјелатницима који су се недавно путем петиције заложили за озваничење усташког поздрава у Војсци Хрватске, што је изазвало бурне негативне реакције у региону.

ХСП-у и хрватској десници смета филм "Петнаест минута - масакр у Двору", који назива "великосрпском пропагандом".

Потпредсједник странке Пејо Трговчевић тражи да се Министарство културе Хрватске огласи и објасни зашто је финансирало тај филм, недавно приказан на Сарајевском филмском фестивалу и на Радио-телевизији Србије.

"Тај филм директно, преко глумаца из Србије и генерала Новаковића, оптужује Хрватску војску и бранитеље за тај гнусни злочин", каже Трговчевић.

Он тврди да 8. августа 1995. у послијеподневним сатима, када се злочин догодио, Хрватска војска није била на том подручју, али не објашњава ко је онда починио злочин над српском избјегличком колоном.

ХСП намјерава да са Ружом Томашић, познатом по својим антиспрским ставовима, формира коалицију - наводе хрватски портали.