latinica  ћирилица
01/09/2015 |  16:23 | Аутор: СРНА

Вучић- Соботка: Техничка и финансијска помоћ Чешке за мигрантску кризу

Чешка је понудила Влади Србије техничку и финансијску помоћ од 360.000 евра за мигрантску кризу, рекао је српски премијер Александар Вучић послије сусрета са чешким премијером Бохуславом Соботком.

Вучић је изјавио новинарима у Палати Србија да вјерује да ће још неке владе слиједити овај примјер и прецизирао да се техничка помоћ односи на опрему за полицију у Србији, а финансијска иде директно Влади Србије.

Он је истакао да се Србија суочава са великим таласом избјеглица и да је од почетка ове године регистровано 115.000, који су прошли кроз Србију, а да их у овом тренутку на четири тачке у Србији има 7.800, те да је свега неколико десетина тражило коначни азил у Србији.

"Трудимо се да им помогнемо колико можемо у храни и обезбеђивању најелементарнијих ствари за опстанак", истакао је Вучић, наводећи да мигранти знају гдје иду, те подсјетио на искуство Србије са готово 400.000 избјеглих Срба.

Вучић је рекао да Чешка подржава отварање првих поглавља Србије са ЕУ до краја ове године, те изразио наду да ће се увећати српско-чешка привредна сарадња.

Соботка је истакао да је Србија као транзитна земља за мигранте доста угрожена тим миграцијама, које иду преко Балкана ка западној Европи и да је Чешка понудила техничку и финансијску подршку Србији да се избори са овим таласом миграната.

"Желимо да понудимо експерте који се баве миграцијама, а понудили смо Влади Србије одмах 10 милиона чешких круна /више од 360.000 евра/", рекао је Соботка.

Соботка је навео да Чешка жели да пружи јаку подршку европским интеграцијама Србије и отварању првих преговарачких поглавља у току ове године, наводећи да то Србија заслужује, као и све земље западног Балкана.