latinica  ћирилица
01/09/2015 |  15:39 | Аутор: Вечерњи лист

Шта очи говоре о вашем здрављу

У очима можете видјети симптоме бројних болести због којих би требало да промјените ваше животне навике, али да консултујете љекара.
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

За очи кажу да су огледало душе. Ипак, шта оне заправо говоре о вама. Гледајући особу у очи можете открити да ли је тужна, срећна, љута или весела... Међутим, очи могу открити и друге ствари зато их погледајте мало боље.

У очима можете видјети симптоме бројних болести због којих би требало да промјените ваше животне навике, али и да консултујете љекара. На примјер, већина људи има подочњаке и сви мисле да су они само знак неиспаваности. Међутим, то није увијек тако...

Тамни кругови испод очију

Називамо их подочњаци и они су дефинитивно један од знакова мањка сна и неиспаваности. У просјеку, човјеку је дневно потребно од седам до осам сати квалитетног сна како би преко дана могао да функционише. С друге стране, нутриционисти упозоравају како недостатак сна може узроковати бројне здравствене проблеме. Нутриционисткиња Касандра Барнс каже како мањак сна може узроковати проблеме са штитњачом и анемију. Такође, узрок подочњака може бити и интолеранција на поједину храну, попут глутена и крављег млијека. Зато, ако довољно спавате, а и даље имате тамне подочњаке, провјерите своје здравље.

Жуте беоњаче

Ако вам беоњаче постану жућкасте, одмах посјетите љекара јер је то знак да нешто није у реду с вашом јетром. Жуте беоњаче знак су и хепатитиса, али и жутице. Како би спријечили болести јетре треба да смањите унос алкохола у организам, као и биљних уља и шећера и да се више храните с поврћем, јајима, луком и да пијете топлу воду с лимуном ујутро на празан желудац како би прочистили организам.

Крваве очи

Крваве очи такође су знак да би требало да посјете љекара. Оне могу бити симптоми коњунктивитиса, блефаритиса, увеитиса и глаукома, али и различитих алергија. Међутим, очи често знају бити крваве и након рада за рачунаром. Особе које цијело радно вријеме проводе за рачунаром, требало би више да одмарају своје очи. Др. Елоиз Баускис каже како би сваких сат времена 5 до 10 минута требало да узмемо паузу и 'помјеримо' очи с екрана.

Суве очи

Многима је познат осјећај као да имате пјесак у очима. Ако се често суочавате с тим, то је знак да имате проблема са сувим очима. Међутим, постоји и за то природни лијек. Почните, наиме, да уносите више витамина А који можете пронаћи у животињској јетри. Једном до два пута недјељно једите животињску јетру и на тај ћете начин унијети довољно витамина А у ваш организам. Проблем сувих очију може се појавити и ако сте на дијети и не уносите довољно масти у тијело. То можете ријешити авокадом, кокосовим уљем, као и маслиновим.

Натечене очи

Као и подочњаци, натечене очи су такође знак неиспаваности. Многи ће тај проблем рјешавати стављајући врећице чаја или кришке краставаца на капке, али натечене очи могу бити знак доста већих здравствених проблема. Могу се повезати с неуравнотеженим уносом калијума и натријума у организам, односно уносом превише соли.