latinica  ћирилица
01/09/2015 |  08:49 | Аутор: ТАНЈУГ

У Лесковцу почео Свjетски фестивал роштиља

Министар трговине и туризма Расим Љајић званично је синоћ у Лесковцу, пред више десетина хиљада посјетилаца отворио 26. Роштиљаду, туристичко кулинарску манифестацију.
Роштиљ - Фото: Facebook
РоштиљФото: Facebook

"Лесковац треба да буде поносан на ову манифестацију, јер је од 1700 манифестација колико има у Србији, "Роштиљијада" једна од најпосјећенијх, ове године очекујемо око 700.000 гостију и ово је најбољи примјер како се од једне локалне манифестације, прави значајна међународна", истакао је Љајић отварајући овогодишњу Роштиљијаду.

У Лесковац ових дана, додао је Љајић, неће доћи само грађани Србије већ и из других држава, јер осећају гостопримство, а Србија има могућност да покаже и гостопримство и богату гастрономску понуду.

"Многе државе су од тога направиле бренд и ми имамо ту могућност да у наредним годинама исто урадимо“, казао је Љајић.

Он је оцијенио да Роштиљијада поред туристичког, економског и гастрономског има и друштвени значај, јер представља Србију на најбољи начин, а да се и не говори шта све значи за Лесковац и општине око Лесковца, због доброг финансијског прихода.

Уз помоћ Владе Србије ово ће и наредних година бити респектабилна манифестација, додао је Љајић.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић подсјетио да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација препознало Роштиљијаду као добар бренд и помогло је са четири милиона динара.

“Роштиљијада је манифестација која је прославила наш град и зато у наредних седам дана уживајте у добром роштиљу, гостопримству и бројним музичарима. Лесковац живи за ових седам дана, рекао је Цветановић.

Мајстори роштиља из Лесковца и још неколико градова су дуж главне лесковачке улице поставили 30 штандова на којима припремају специјалитете од роштиљ меса.

Цијене најтраженијих пљескавица су остале исте као и прошле године. Пљескавица од 150 грама кошта од 130 до 150 динара док су оне веће од 200 грама и обогаћене сувим месом и качкаваљем око 250 динара. Гости су задовољни цијеном и квалитетом .

“Најбоље су пљескавице, јер су лесковачке. Супер су и немам никакву замјерку“, каже Драган Марковић из Куле.

Мајстори роштиља на све начине покушавају да привуку муштерије и тврде да је њихов рецепт за роштиљ најбољи.

“Најбоље су јер се праве од најбољег роштиљ меса“, кратко објашњава роштиљдзија Зораан Станковић.

Током седам дана трајања “Роштиљијаде“, биће одржана такмичења мајстора роштиља, прављење пљескавице теже од 56 килограма као и прављење највеће пљескавице из "руку“.

Са бине у центру града посејтиоце ће сваке вечери забављати, поп, рок и фолк пјевачи и групе, као и трубачки оркестри са југа Србије.