latinica  ћирилица
29/08/2015 |  20:08 | Аутор: РТРС

Да ли је БиХ спремна за прилив избјеглица? (ВИДЕО)

Ако дође до промјене руте кретања, на јесен би могло да из Србије у БиХ пристигне најмање 20.000 сиријских избјеглица, кажу у Служби за послове са странцима БиХ. Рута преко Србије и Мађарске, већ је пребукирана, а на промјену правца кретања утицаће и заштитна ограда коју Мађарска гради на граници са Србијом, па би једини пут до Европске уније остао преко територије БиХ.
Мигранти - Фото: Screenshot
МигрантиФото: Screenshot

Уколико се мигрантска криза прошири на БиХ, у Служби за послове са странцима тврде да имају спреман Акциони план који ће предложити Савјету министара БиХ, а он се пренствено односи на безбједност и смјештај избјеглица.

- Имамо два азилантска центра који су на територији БиX, један је недалеко од Сарајева и имамо један у близини Мостара, капацитета по 300 људи, то је укупно 600 људи. Имамо напуштене касарне, имамо одређене домове, одређене објекте који су једноставно напуштени - каже Изет Низам, замјеник директора Службе за послове са странцима

Ако Мађарска затвори коридор, све је извјесније да ће избјеглице кренути према БиХ, признао је и министар безбједности БиХ.

- Ставићемо на располагање све наше капацитете, прије свега за смјештај тих миграната, помоћ у исхрани. Међутим, то би БиХ донијело додатне финансијске проблеме - рекао је Драган Мектић, министар безбједности БиХ.

Због културолошких разлика, на евентуални прилив миграната потребно је припремити домаће становништво.

- Неопходно је знати да су мигранти високо трауматизована популација и да су одређени психолошки и психијатријски поремећаји присутни... неопходно је показати емпатију, односно схватање њиховог проблема - каже психијатар Драган Савковић. 

Уколико дође до прилива миграната државни органи обећавају да нећемо гледати слике попут оних у Македонији, али ћемо очито гледати слике које су у БиХ још присутне и послије више од двије деценије. Заједничко име им је - колективни центри.