latinica  ћирилица
25/08/2015 |  12:27 | Аутор: СРНА

"Модафинил"- лијек или допинг?

Лијек "Модафинил" значајно подиже ниво креативности и концентрацију па је постао омиљен међу студентима у свијету, али неки стручњаци упозоравају да се ради о "интелектуалном допингу".

 Научници тврде да "Модафинил", иначе лијек против нарколепсије, код здравих људи повећава ниво уживања у учењу и памћења, а све то без икаквих штетних нуспојава.

Тим који га је истраживао признаје да је тешко рећи какве би могле бити посљедице дугорочне конзумације, али краткорочно је прилично сигуран.

У великој Британији, у којој се продаје као "Провигил", 2002. године одобрен је као лијек за нарколепсију (поремећај у мозгу због којег особа може изненада да заспе усред незгодне ситуације).

Према подацима прикупљеним у апотекама западних земаља, продаја овог лијека убрзано расте.

Анкете показују да га више од петине студената бар повремено користи како би повећали способности при учењу, нарочито прије или за вријеме испита.

Анализе 24 студије потврђују да "Модафинил" има бројне позитивне ефекте на здраве људе.

Једине забиљежене нуспојаве биле су благе мучнине и главобоље. Али, оне су регистроване и код особа које су узимале лажни лијек.

"Модафинил" није једино средство које има краткорочан позитиван учинак на учење - тај ефекат производе и кофеин и никотин. Али, њихово корисно дјеловање дугорочном употребом нестаје, а јављају се чак и супротни ефекти.

Ефикасност "Модафинила" изазива етичке полемике.

Наиме, многи сматрају да није морално да здрави људи користе овај лијек у толиком броју, јер се он претвара у својеврсни интелектуални допинг и, можда, доводи оне који га узимају у повлаштен положај у односу на остале.

Због тога се све више воде расправе о томе како се поставити према "Модафинилу" - забранити га, ставити на рецепт, ограничити издавање само за болесне или омогућити свима који то желе да га користе.

Неки стручњаци сматрају да би забрана могла бити проблематична, јер би могла да створи црно тржиште "Модафинила".