latinica  ћирилица
24/08/2015 |  16:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Слијепе и глуве особе за воланом у ауто трци (ВИДЕО)

У Пољској је недавно организована необична ауто трка, у којој су возачи били слијепе и глуве особе.
Слијепе и глуве особе за воланом у ауто трци - Фото: Screenshot
Слијепе и глуве особе за воланом у ауто трциФото: Screenshot

Попут Хелен Келер, прве глуве и слијепе особе која је завршила колеџ, учесници трке на аеродрому Лођ у централној Пољској, помјерили су границе својих могућности.

"Од 19 учесника, 12 никад раније није возило аутомобил, док је седморо возило прије него што им је оштећен вид и слух", изјавио је Матеуш Котновски из Асоцијације глувих и слијепих.

"Неки су потпуно глуви и слијепи. Они који могу мало да виде и чују носе маске и шљемове како би сви били равноправни", додао је он у изјави АФП-у.

Сваки учесник је морао да пређе два круга на стази под будним оком свог сувозача, а претходно су имали два дана тренинга како би стекли осјећај за воланом.

Три ауто школе су биле укључене, као и велики број инструктора који су морали са возачима да развију посебан језик заснован на додиру.

Власник једне од школа Жбигњев Палган дао је јасна упуства свом возачу: "Када додирнем лијеву страну твог кољена, скрени лијево. Када додирнем десну страну, скрени десно".

"Када додирнем врх твог кољена, исправи волан и када притиснем на доле, убрзај. Када повучем твоје кољено, кочи", настављао је Палган са инструкцијама.

Ради безбједности, инструктори су могли у било ком тренутку да зауставе аутомобиле, али са сваким километром возачи су бивали све сигурнији.

Камила Добрзyнска (30), која је слијепа на једном оку и дјелимично глува возила је 50 километара на сат.
"Чудан је осјећај. Постоји страх. Не знаш гдје си тако да су инструкторове очи и уши заправо твоје и мораш да имаш потпуно повјерење у њега", рекла је она АФП-у.

Сyлвек Слипек, који је глув и слеп, возио је први пут у свом животу, док га је његова жена Касиа, рођена слијепа, бодрила са задњег сједишта.

За овај пар ауто трка је била начин да забораве свакодневне проблеме и надају се да ће учешћем у овом догађају разбити предрасуде о особама са инвалидитетом чија је стопа незапослености у Пољској 16 процената.

"Можда ће људи схватити да, ако глуви и слијепи могу да возе, онда могу да се запосле и раде", рекла је Касиа Слипек.

Сyлвек је заузео шесто мјесто у трци, док је трофеј припао Камили, која не само да је разбила стереотипе о особама са инвалидитетом, већ и о женама возачима.