latinica  ћирилица
24/08/2015 |  11:37 | Аутор: СРНА

Морске спужве уништавају ћелије карцинома

Руски научници открили су ново антиканцерогено средство - то су морске спужве које уништавају ћелије рака, односно присиљавају их да саме себе пониште.
Илустрација (Foto: limpeter-mriblog.blogspot.com) -
Илустрација (Foto: limpeter-mriblog.blogspot.com)

Научници су открили нови антиканцерогени спој "монанхоцидин А" у далекоисточним морским спужвама.

Ово средство се битно разликује од већине познатих антиканцерогених хемотерапијских препарата. Оно код ћелија рака изазива такозвану аутофагију, односно "самоварење".

Истраживања се врше у Тихоокеанском институту за биоорганску хемију "Бељаков" у Владивостоку и у Лабораторију за експерименталну онкологију њемачке клинике "Епендорф" у Хамбургу.

Валентин Стоник, члан Руске академије наука, истиче да су научници открили нови механизам који отвара могућности за стварање антиканцерогених препарата.

Морске спужве су и раније биле познате као извор моћних антиканцерогених твари.

Научници са Униеврзитета Лидс у Великој Британији успјели су 2014. године да из спужве "Халицхондриа окадаи" добију препарат "ерибулин" против рака дојке.

Ово средство не лијечи карцином у потпуности, али је за вријеме клиничких испитивања на 1.800 пацијената доказано да је, у просјеку, продужавало живот за пет мјесеци.

Антиканцерогена својства морских спужви истражују се дуже од пет година.

Научници тврде да су нашли прототип за стварање нових лијекова, односно да су издвојили "индивидуалну супстанцу", установили њену структуру и проучили својства, што је врло сложен и дуготрајан посао.

За сада је рано говорити у којој мјери је "монанхоцидин А" ефикаснији и сигурнији од постојећих препарата. Да би се то сазнало потребно је извршити додатна фармаколошка истраживања.

Ово откриће показује да је медицинска отпорност ћелија рака проблем који се може ријешити - напомињу руски научници.