latinica  ћирилица
21/08/2015 |  15:21 | Аутор: СРНА

У пећини Oрловача пронађена лобања пећинског медвједа

У пећини Орловача, која се налази 10 километара од Пала, у селу Сумбуловац, група истраживача пронашла је лобању пећинског медвједа која је својом величином једнака највећој до сада пронађеној на том локалитету.
Орловача - пронађена глава пећинског медвједа - Фото: СРНА
Орловача - пронађена глава пећинског медвједаФото: СРНА

Група истраживача коју чине Младен Самарџић, стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале, Јелена Голијанин, виши асистент на Одсјеку за географију Филозофског факултета на Палама и Невен Рудић, професор географије у Основној школи "Мокро", пронашла је лобању у сриједу, 19.августа.

Истраживачи су пронашли лобању у туристичком дијелу пећине на удаљености од око 100 метара од самог улаза. Лобања која је пронађена већа је за 10 центиметара од оне која се налази у музејској поставци пећине.

Самарџић је рекао Срни да ће лобања и остале кости које су пронађене бити очишћене и заштићене, а лобању ће посјетиоци моћи да погледају када се заврши препарирање.

"Ово откриће је веома значајно како за екипу која је учествовала тако и за саму пећину и туристичку понуду", истакао је Самарџић.

Према његовим ријечима, истраживања у пећини се проводе више пута годишње, у зависности од временских прилика, а киша и поплаве које се дешавају у пећини потенцијално могу да открију канале који воде до скривених просторија.