latinica  ћирилица
16/08/2015 |  15:45 | Аутор: Вечерње новости

Влага, топлота и полени гуше астматичаре

Долази до сужења бронхија, грчења глатких мишића и накупљања слузи, што отежава дисање. Ако морате чешће да користите терапију него иначе, обавезно посјетите пулмолога, пишу "Вечерње новости".
Астма (Фото: Thinkstock) -
Астма (Фото: Thinkstock)

Топло и влажно време лоше утиче на оболеле од бронхијалне астме, па је у пулмолошким амбулантама ових дана приметан повећан број пацијената са погоршањима болести. Када се на то накалеме и полени дрвећа, трава, а ускоро и амброзије, астматичари имају пуно проблема да своју болест, и поред терапије, држе под контролом.

Међу њима има највише старијих пацијената, који поред астме болују и од срчаних болести и других коморбидитета, а лекарима се жале на отежано дисање, стезање у грудима, свирање у плућима и честа ноћна гушења.

Према речима др Александре Дудварски Илић, пулмолога из Института за плућне болести и туберкулозу Клиничког центра Србије, удисање топлог ваздуха иритира дисајне путеве:

- То изазива сужење бронхија (бронхоспазам), грчење глатких мишића и накупљање слузи. Тако се смањује њихов промјер, што код асматичара изазива гушење и "свирање" у грудима.

Екстремно висока спољна температура удружена са влажним ваздухом "тјерају" организам да одржава нормалну температуру, чиме троши додатну енергију како би се расхладио. Овај процес захтјева потрошњу кисеоника из артеријске крви, а код астматичара то изазива компензаторно, убрзано дисање и гушење. Са друге стране, повећана влажност ваздуха повећава и његову густину, па је потребан додатни напор и појачан рад дисајних мишића, што отежава дисање асматичара. Додатни проблем представља и повећана концентрација полена у ваздуху, јер је познато да је астма често алергијске природе.

"Са порастом спољашње температуре расте концентрација полена дрвећа, трава и корова. Повећање концентрације полена у вријеме топлих, сунчаних дана, појачава тегобе астматичара, нарочито уколико током цвјетања има љетњих олуја са кишом и грмљавином", објашњава др Дудварски Илић.

Она савјетује свим пацијентима да би, ако примјете да морају чешће да користе прописану терапију, најчешће пумпицу, требало обавезно да се јаве пулмологу. "То је најбољи показатељ да болест више није под контролом, и да је потребно појачати терапију", објашњава др Дудварски Илић.

Најбољи начин да астматичари буду поштеђени од компликација које изазива топло вријеме је да га избјегавају. Пожељно је да направе план активности, који ће да искључи боравак напољу од 10 до 17 часова.

Такође, уколико им то могућности дозвољавају, требало би да бораве у климатизованим просторијама, али не са превише ниском температуром. Апарати за климатизовање су корисни јер, не само да хладе ваздух, већ га и влаже и чисте, под условом да се филтери редовно чисте.

Астматичарима се савјетује да облаче одјећу од искључиво природних материјала јер синтетика онемогућава испарење зноја потпомажући прегријевање организма. Да се хране са што више воћа и поврћа, а спортске активности требало би да се ограниче на јутарње и вечерње часове.

И ГРИНјЕ СУ КРИВЕ

Љетње врелине удружене са влажним ваздухом погодне су и за размножавање гриња, једних од главних окидача астматичних напада. Зато би они који знају да су алергични на гриње требало чешће да чисте, сунчају и провјетравају тепихе, јастуке, душеке...