latinica  ћирилица
08/08/2015 |  21:13 | Аутор: Б92

Разлог више да вјежбате уз музику

Било да вјежбате у теретани, или волите трчање, музика може да вам помогне у постизању максималних резултата.
Вјежбање уз музику - Фото: илустрација
Вјежбање уз музикуФото: илустрација

Слушање музике током вјежбања отпушта хемикалије које ублажавају бол и смањују умор, каже професор психологије са Оксфорда.

Говорећи на конференцији Друштва за перцепцију музике које се окупило у Нешвилу, професор Робин Данбар рекао је да активности праћене музиком дају најбоље резултате.

Мозак отпушта опоиде, природне аналгетике, који дјелују као морфијум, а плес и вјежбање уз музику повећавају сигнале за лучење тих хемикалија више него током самог слушања, стоји у извјештају објављеном у “New Scientist”.


Истраживање које је спровео др Том Фриц са Макс Планк института у Немачкој показује да за музику треба прилагодити врсти активности.

Он је са Данијелом Боулингом са Универзитета у Бечу спровео студију користећи машине за вјежбање које реагују на промјене у интензитету кретања вјежбача и адекватну музику.

Истраживачи су открили да послије шест минута коришћења машине вјежбач има утисак да упола слабије вјежба, него што је то заиста случај.

“Не треба вам неуролог да вам потврди да музика може да вас размрда, развесели или растужи, али је ово занимљиво вријеме за истраживање о биолошким основама музике“, каже др Боулинг.

Иначе, у јануару се мрежа Спотифy удружила са истраживачем др Костасом Карагеоргисом и творцем програма “Insanity” Шоном Тијем, како би створила специјално дизајнирану листу пјесама која ће вам омогућити да дуже истрајете у вјежбању.