latinica  ћирилица
08/08/2015 |  08:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Боље је и стајати, него сједети

Предуго сједење може да буде опасно по наше здравље, чак и ако редовно вјежбамо, упозоравају аустралијски истраживачи, савјетујући људима да што више стоје и крећу се.
Сједење - Фото: flickr.com
СједењеФото: flickr.com

Стајање само два сата током дана побољшава ниво глукозе у крви за два одсто, холестерола за шест одсто као и вриједност масноћа за 11 одсто, показује студија научника са Универзитета у Квинследну.

Истраживање, чији су резултати објављени у часопису "Еуропеан Хеарт Јоурнал", спроведено је над 782 особе оба пола које су биле праћене током једне недјеље. Волонтери су морали свих седам дана да носе апарат који је мјерио вријеме проведено у ходу, у сједећем, усправном и лежећем положају.

Узимани су им узорци крви и редовно су им мјерени крвни притисак и тјелесна тежина. На основу прикупљених података, научници су закључили да особе које стоје најмање два сата дневно имају здравији ниво шећера у крви и холестерола, као и ниже вриједности масноћа у крви.

Установили су, такође, да људи који у току дана исто толико времена проведу у покрету имају мањи индекс тјелесне масе, ужи струк и још бољи ниво масноћа и холестерола у крви.