latinica  ћирилица
03/08/2015 |  22:14 | Аутор: Независне

Независне: Шеф Вучуревићевог кабинета ухапшен због убиства кик-боксера

Дако Пикула (29) из Требиња, шеф Кабинета требињског градоначелника Славка Вучуревића, ухапшен је због убиства кик-боксера Марка Ђерића, у полицијској акцији коју су у недјељу поподне спровели Сектор Крим-полиције и Сектор полиције ЦЈБ Требиње, заједно с тимом МУП-а РС.
Шеф Вучуревићевог кабинета ухапшен због убиства кик-боксера (Фото:А.Чавић) - Фото: nezavisne novine
Шеф Вучуревићевог кабинета ухапшен због убиства кик-боксера (Фото:А.Чавић)Фото: nezavisne novine

Неколико дана прије Пикуле, ухапшен је и Миљан Ратковић (29) из Требиња, коме је већ одређен притвор у трајању од мјесец дана, а оба, заједно с раније ухапшеним Радованом - Мујкетом Андрићем, сумњиче за кривично дјело тешко убиство.

Притвор је данас одређен и Пикули, и то у бањалучком Окружном суду, гдје је саслушан пошто је, како "Независне" незванично сазнају, ријеч о сину Милосава Пикуле, судије требињског Окружног суда.

"Осумњиченом је притовор одређен због бојазни да ће утицати на свједоке или уништити доказе, као и због бојазни да би његово пуштање на слободу проузроковало ремећење јавног реда и мира", казали су из бањалучког Окружног суда.

Упоредо с овим хапшењем, почеле су цурити и нове незваничне информације о могућем мотиву убиства које је згрозило Требињце.

Наводно се Дако Пикула посвађао са Ђерићем неколико дана прије него што је кик-боксер ликвидиран, што се догодило у недјељу, 24. маја, када је у сачекуши хицем из аутоматске пушке погођен директно у срце.

"Сукоб је избио испред ноћног клуба 'Мерлот', гдје је Ђерић радио као избацивач. Све је почело када Ђерић, наводно, Пикули и његовој дјевојци није дозволио да уђе у клуб и они су се и потукли, а потом је Пикула причао да ће убити кик-боксера", причају извори упућени у истрагу.

Поводом хапшење Пикуле, Жарко Лакета, нови начелник ЦЈБ Требиње, данас је организовао ванредну конференцију за новинаре, али у циљу истраге није могао ни желио да саопшти ко је у кик-боксера пуцао.

"У периоду од мог сусрета с градоначелником Требиња до данас лишили смо слободе укупно 18 лица, од којих је једно лице с подручја Федерације БиХ, а претресено је и 17 локација, од којих једна у ФБиХ, као и шест возила, док су разговори обављени са чак 102 особе, из чега се види један темељит рад ЦЈБ Требиње уз помоћ МУП-а РС", прецизирао је Лакета.

Према његовим ријечима, овим привођењима не могу закључити поменути случај, већ се и даље настављају рад и истражне радње, како би се дошло до свих лица која су у убиству учествовала на посредан или непосредан начин.

И поред разговора са 102 особе и лишавања слободе 18 лица, Лакета каже да су стечени услови да се, у складу са законом, задрже само поменута тројица, али то, како објашњава, не значи да остали у наредном периоду не могу поново бити привођени или евентуално лишени слободе.

Он у циљу истраге није могао да говори ни о евентуалним мотивима подмуклог убиства младог спортисте, нити о евентуалним признањима оних који су задржани у притвору, али тврди да полиција посједује још материјалних доказа који ће бити предочени надлежним тужилаштвима.

"Осумњичени М.Р. је одраније познат полицији, а Д.П. нема у полицијском досијеу", рекао је Лакета.

Вучуревић је у телефонској изјави за "Независне" потврдио да је Пикула шеф његовог кабинета, те је додао да не зна "шта ко у глави носи".

"Треба да одговарају сви они који су починили злочин. То је једина правда. Према томе, по мом мишљењу, правовремена акција и смјена у ЦЈБ Требиње су унаприједили истрагу", казао је Вучуревић.

Додао је да изражава задовољство тиме што нико не може бити амнестиран након било каквог злочина. Говорећи какве ће мјере бити предузете према Пикули, рекао је да нико не може бити заштићен.

"Он је радио у протоколу и све ће према њему бити предузето онако како закон налаже", нагласио је Вучуревић, док са судијом Пикулом јуче нисмо успјели да ступимо у контакт, пошто су нам у требињском Окружном суду казали да је на годишњем одмору.