latinica  ћирилица
03/08/2015 |  20:13 | Аутор: СРНА

Вученовић: Хрватска слави смрт и злочине

На платоу централног градског трга у Новом Саду вечерас је отворена изложба фотографија под називом "Олуја - Злочин који траје", која свједочи о страхотама које је српски народ претрпио од припадника хрватске војске и полиције током акције "Олуја" у августу 1995. године.

"Један од највећих злочина у Европи почињен у 20-ом веку, нажалост, још увек траје, јер смо сведоци, да они који никако то себи не би смели дозволити данас славе `Олују`, односно стравично страдање и егзодус српског народа", рекао је члан Градског вијећа задужен за културу Вања Вученовић, отврајући изложбу на Тргу слободе.

Он је истакао да Нови Сад и Србија, за разлику од оних који славе злочин и смрт, промовишу културу живота и поновног рађања.

"За разлику од оних који славећи `Олују` заправо славе смрт и злочине, Нови Сад и цела Србија промовишу живот и поновно рађање, наравно, никад не заборављајући голготе и стравична стадања српског народа о чему сведочи и ова изложба", истакао је Вученовић.

На 26 великих паноа посјетиоци могу видјети 70 потресних фотографија најпознатихих српских фото-репортера.

Изложбу је организовала Фото-асоцијација Војводине поводом 20 година од злогласне акције хрватске војске током које је протјерано 250.000 Срба из Крајине, 2.000 је погинуло и нестало, а спаљено је више од 20.000 српских кућа.

Аутори фотографија, нијемих свједока страдања Срба у 20-ом вијеку су Томислав Петернек из недјељника "НИН", Ранко Ћуковић из агенције "Ројтерс", Јарослав Пап, фото-репортер новосадског "Дневника" и Тањуга, Мартин Цандир из новосадског "Дневника", Дарко Дозет и Зоран Јовановића из "Вечерњих новости", Жељко Синобад из "Политике", као и други познати српски фото-репортери.

Изложба "Олуја - Злочин који траје" биће отворена три дана, послије чега би требало да буде постављена и у другим мјестима у Војводини.

Према доступним подацима, у злочиначкој војној акцији "Олуја" убијено је више од 2.300 Срба.

Подаци до којих је дошао "Веритас" указују да је у акцији хрватске војске и полиције "Олуја" са својих вјековних огњишта протјерано више од 220.000 Срба.