latinica  ћирилица
03/08/2015 |  20:12 | Аутор: РТРС

"Олуја"- политички прогон који траје већ 20 година (ВИДЕО)

Операција “Олуја“ није била само акција прогона Срба из Хрватске, већ политички процес који траје већ 20 година. На то је упозорено с трибине која је поводом 20-годишњице Олује одржана у Београду.

У Хрватској постоји консензус свих политичких странака када је ријеч о карактеру догађаја из 90-тих година и операцији “Олуја“.

"Ријеч је о држави која је конституисана на миту да је истовремено побједник и жртва, а сјећање на рат је једнако живо као и прије 20 година што се често подгријава и из личних разлога", каже бивши савјетник предсједника Хрватске Иве Јосиповића Дејан Јовић.

“Зачуђујуће је да 20 година након рата имамо сваки дан рат у вјестима. Да се том рату никако не допушта да стане , али са становишта специфичних интереса у Хрватској има много људи који живе јер примају приходе од рата, материјалне и статусне интересе, истиче Јовић, који је и професор на ФПН Загреб.

Хрватска не поштује законе које је донијела, што се посебно односи на повратнике. Од више од 130.000 регистрованих повратника српске националности, у Хрватској је остало да живи само 38 одсто, у Србију се вратило око 45 одсто, док је око 17 одсто умрло.

“Срба у Хрватској према попису из 2001 године има 201.000 а сада има 186.000. Многа права Срба у Хрватској нису остварена“, рекао је Петар Лађевић, оснивач Српског демократског форума.

У Хрватској се систематски заташкавају злочини почињени током операције “Олуја“, а ослобађајуће пресуде Хашког трибунала нису допринијеле суочавању с прошлошћу за које не постоји ни политичка воља.

Весна Тершелић из " Центра за суочавање с прошлошћу Загреб "ДОКУМЕНТА“ каже да нико још увијек није отворен за процес суочавања с прошлошћу. "Није спремно ни правосуђе ни музејске институције, културне институције, ни друштво као какво", истиче Тершелићева.

Градоначелник Книна, Драго Ковачевић, пред војну операцију “Олуја“ подсјетио је на говор Фрање Туђмана 1997. године у којем је хрватски предсједник као највећи успјех своје политике навео свођење српске мањине на три одсто становништва.