latinica  ћирилица
03/08/2015 |  18:39 | Аутор: СРНА

ФБиХ: До краја седмице одлука о синдикалном штрајку

Главни одбор Савеза самосталних синдиката БиХ који дјелује у Федерацији БиХ требао би до краја седмице да донесе одлуку о одржавању протеста пред зградом федералне Владе, те позивању на одговорност и смјену премијера ФБиХ Фадила Новалића, као и евентуалном ступању у генерални штрајк.
Влада Федерације БиХ (фото: oslobodjenje.ba) -
Влада Федерације БиХ (фото: oslobodjenje.ba)

Потпредсједник Савеза Селведин Шаторовић рекао је Срни да генерални штрајк неће бити усмјерен према федералној Влади, већ послодавцима, уколико они буду одуговлачили са усклађивањем општег колективног уговора, чији су потписници.

Шаторовић је навео да су представници 24 гранска синдиката данас покренули и захтјев за преиспитивање уставности при доношењу Закона о раду јер је, како тврди, било безброј кршења процедура приликом његовог доношења.

"Један од наших ставова је и да ћемо сваком посланику и делегату у оба дома федералног Парламента који је подржао овако накарадан Закон о раду, ускратити наш глас. У периоду годишњих одмора бићемо у некој врсти сталног засједања и пратићемо ситуацију", каже Шаторовић.

Он је навео да ће чланству Савеза бити послато упутство са набројаним радничким правима која су умањена новим законом и одредбама које им представљају највећу пријетњу.

Према његовим ријечима, термини за одржавање протеста и евентуално генералног штрајка, зависиће од испуњавања законских процедура.

Шаторовић је позвао представнике гранских синдиката да испоље више храбрости и одлучности у борби за права радника.

Представници Савеза поручили су раније да ће синдикат заштитити раднике и најавили могућност организовања генералног штрајка на нивоу ФБиХ, с обзиром на то да новоусвојени Закон о раду руши права радника, а даје слободне руке послодавцима.