latinica  ћирилица
03/08/2015 |  18:36 | Аутор: Б92

Загреб: Улица параде излијепљена именима српских села

У Вуковарској улици у Загребу којом ће се сутра кретати војна парада осванули су плакати са именима села из којих је протјерано српско становништво.

Уз називе села, на плакатима, између осталог, пише да је ријеч о групи грађана која се противи овогодишњем начину обиљежавања 20. годишњице војно-полицијске акције 'Олуја', током које је више од 220.000 људи протјерано, а готово двије хиљаде убијено или нестало.

"Морамо јавно рећи да је, између осталог, Хрватска захваљујући 'Олуји' постала етнички готово у потпуности 'чиста' земља, односно да је захваљујући војно-полицијској акцији удио популације Срба у Хрватској пао са девет на испод три одсто", наводи се на плакату, пренио је портал "Лупига".

Вријеме је, додаје се, да се томе стане на крај и да се у први план стави човијек, а не оружје које је намијењено његовом уништењу.

"Желимо да упозоримо да прослава победе у војно-полицијској акцији не може бити потпуна, односно не може допринијети даљњој изградњи мира и смањењу међудржавних и међунационалних тензија без признања страдања српског становништва у Хрватској", пише, између осталог, на плакатима.

Подсјећамо, у Загребу су у суботу ујутро освануле и поруке против војне парада која ће бити одржана у уторак поводом обиљежавања 20. годишњице од Олује.