latinica  ћирилица
03/08/2015 |  18:08 | Аутор: Б92

Дејли мејл: И Хитлер је имао своју атомску бомбу

У посљедњим данима рата, Нијемци су приводили крају стварање атомске бомбе коју су планирали да пошаљу путем направе налик летећем тањиру, пише британски “Дејли мејл”.

Према новом документарцу “Потрага за Хитлеровом атомском бомбом“, приказаном претходне недјеље на њемачком каналу ЗДФ, могуће је да су у тестирањима везаним за нацистички пројекат из периода Другог свјетског рата учествовали и руски ратни заробљеници.

У филму се износе детаљи из записника о саслушању нацистичких научника, изјаве сведока, и записи које су оставили њемачки истраживачи, који су послије рата већином пребјегли у САД.

Историчар Матија Ул наводи да се трка за развојем овог оружја за масовно уништење нарочито захуктала у посљедњој години рата.

У средишту програма налазио се Ханс Камлер, генерал Шуцштафела, који је са 175.000 заробљеника у радио на стварању оружја, тенкова и изградњи тајних бункера за нацистичку елиту.

Камлер је такође био укључен у пројекте у Тирингији, области на истоку Њемачке, која се сматра средиштем развоја нацистичког нуклеарног и свемирског програма.

САД су тајност ових података заштитиле на 100 година, а данас, када су документи коначно отпечаћени, власти готово сваког викенда распирују машту теоретичара завЈере истражујући двије најбитније ставке у тунелима - постојање нуклеарне бомбе и справе намјењене њеном ношењу.

У извјештајима руских војних обавјештајаца из Другог свјетског рата наводи се да су у Тирингији спроведена два нуклеарна тестирања, и да пречник бомбе износи један и по метар.

С друге стране, отпечаћени извјештаји америћких обавјештајаца показали су да извиђачки летови америчког војсковође Двајта Ајзенхауера нису омогућили доношење никаквог дефинитивног закључка, а такође није јасно одакле води поријекло уранијум који су нацисти набавили за иградњу бомбе.