latinica  ћирилица
03/08/2015 |  14:24 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Прилика да се изрази почаст српским жртвама

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је обиљежавање Дана сјећања на страдање и прогон Срба, које ће бити одржано код Сремске Раче, најбоља прилика да се изрази почаст свим жртвама."
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

"Ово је прилика да се изрази и захвалност свима који су допринијели успостављању мира и стварању услова за слободан живот у оквиру новостворених државних колективитета у којима народи и сви грађани, уз пуно уважавање својих историјских, националних, културних и других интереса и потреба, остварују пуни идентитет и субјективитет", истакао је Чубриловић.

Он је истакао да је ово и прилика да се упути порука свим државама и народима у свијету, а нарочито онима у окружењу, да активности и поруке у Хрватској поводом обиљежавања 20 година од војно-полицијске акције "Олуја", у којој је погинуло више од 2.000 и протјерано више од 250.000 Срба, не доприносе помирењу и успостављању стабилних и добросусједских односа, саопштено је из кабинета предсједника Народне скупштине Републике Српске.

"За српски народ све ово је тешко и болно сјећање на најдубљу трагедију и најмасовније етничко чишћење и прогон са њихових огњишта у Хрватској након Другог свјетског рата, што и даље велики дио мирољубивог свијета не види и не прихвата као злочиначки акт, а виновници се не процесуирају и не суде објективно и непристрасно, по међународном и домаћем праву и цивилизацијским нормама", каже Чубриловић.

Он је нагласио да ниједан злочин на било којој страни не смије остати некажњен, што је елементарни основ и услов за истинско помирење и нормализацију у свим односима између народа и њихових државних заједница на овим просторима.

"Посебан значај и даље има испуњавање обавезе и гаранција стварног повратка избјеглих и прогнаних, обезбјеђивање равноправности националних мањина и свих грађана и брже рјешавање њихових животних потреба и интереса", рекао је Чубриловић.

Народна скупштина, заједно са свим органима и институцијама Републике Српске, у оквиру својих надлежности предузима све активности ради пуног разумијевања узрока и посљедица ратних сукоба, посебно заједничког дјеловања у контексту одржавања специјалних паралелних веза Српске и Републике Србије, додаје се у саопштењу.

У организацији влада Републике Српске и Србије 4. августа код Сремске Раче биће обиљежен Дан сјећања на страдање и прогон Срба из Хрватске.