latinica  ћирилица
03/08/2015 |  12:10 | Аутор: Агенције

Безбојна кафа (ВИДЕО)

Кафа о којој се све више прича нема другачији укус него изглед – безбојна је! Њен творац се нада да ће муштерије наћи међу људима забринутим за боју своје зубне глеђи.

Словачки предузетник Давид Наги желео је да својим производом удовољи онима који не могу да се одрекну укуса и мириса традиционалне кафе, али који брину за здравље својих зуба. Наги је страсни кафопија па је желио да нађе алтернативно рјешење за избјељивање зуба.

„Идеја да направим безбојну кафу синула ми је прије двије године. Желио сам да одстраним боју која нарушава зубну глеђ“, објаснио је Наги.

За свој производ тврди да је близак традиционалној кафи и да се веома разликује од енергетских пића.

У њој су само природни састојци, каже Наги, не користе се никакве хемикалије или додаци, само оно што је у обичној кафи. „Безбојна кафа садржи пржена зрна, воду за пиће и квалитетни кофеин из кафених зрна. У њој нема шећера, заслађивача или арома.“

Рецепт и начин справљања безбојне кафе остају тајна, али Наги, по професији електричар, каже да користи зрневље висококвалитетне „арабика“ кафе. Пиће се рекламира као лагана, освјежавајућа кафа која је најбоља као хладни напитак.

Најважније ће бити тестирање укуса те безбојне кафе. Запослени у баровима су међу првима дегустирали напитак. Ни муштерије нису остале равнодушне.

Према ријечима бармена Јозефа Неметеа, има сличности са еспресом: „Када затворим очи, заиста има укус кафе, нешто попут веома хладног еспреса. Ипак, изгледа чудно, јер људи су навикли да кафа има одговарајућу боју, овде тога нема. Није лоша, освјежава.“

Према ријечима оних који су је пробали, безбојна кафа изгледа као вода, али када је пробате изненадите се јер има укус кафе.

Наредни корак за Нагија који тренутно ради на промоцији свог проналаска јесте низ хемијских и здравствених тестова како би добио дозволу за продају.

Ако све протекне по плану, нада се да ће кафу продавати у пластичним флашама у продавницама и кафићима, по цијени од два и по евра за боцу.